Компаниите ќе треба да пријават дали им плаќаат исто на мажите и на жените

26

Владата на Нов Зеланд планира да ги принуди големите компании да пријават како ги плаќаат жените и мажите во обид да постигнат родова еднаквост на работното место.

Во Нов Зеланд ќе се воведе ново правило, најави министерката за жени Јан Тинети, додека владејачката Лабуристичка партија се подготвува за изборната кампања.

Околу 900 компании со повеќе од 250 вработени ќе треба да пријават родови разлики во платите во предложениот закон, се вели во соопштението на Тинети.

„Реалноста е дека жените имаат различни искуства на работното место од мажите и дека се потребни промени. Барањето од компаниите да ги објават своите родови разлики во платите, ќе ги охрабри да се справат со двигателите на тие празнини и да ја зголемат транспарентноста за работниците“, рече таа.

Жените се подобро квалификувани, но…

Жените имаат тенденција да имаат слични или подобри квалификации од мажите, но во просек, според Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД), сè уште постои јаз од 12 отсто во просечната заработка за работниците со полно работно време – при што жените заработуваат помалку, пренесува Банкар.ме.

Нов Зеланд постигна напредок во својот сектор за јавни услуги, при што жените заземаат повеќе од половина од највисоките менаџерски позиции, а разликата меѓу половите во платите се намали на рекордно ниско ниво од 7,7 проценти.

Според Тинети, во приватниот сектор, околу 200 компании доброволно го пријавуваат или планираат да го пријават својот родовиот јаз во платите. Сепак, јазот на целата економија стагнира и изнесуваше 9,2 отсто во 2022 година, според податоците на ОЕЦД.

Фото: Freepik