Најголемиот кинески производител на автомобили ги повика домашните ривали: Да се ​​обединиме и да ги срушиме западните конкуренти!

163

Најголемиот кинески производител на електрични автомобили, BYD, ги повика сите кинески производители на автомобили да се обединат и да ги соборат нивните западни конкуренти. Ванг Чуанфу, основачот на BYD, ја даде оваа изјава откако компанијата ја прослави испораката на своето петмилионито електрично возило. Чуанфу нагласи дека е дојдено време за доминација на кинеските брендови. Кинеските производители на автомобили сè повеќе бараат нови клиенти на Запад поради забавувањето на кинескиот пазар, пишуваат Energyportal.eu и South China Morning Post.

Кина постигна значителен напредок во секторот за електрични возила (EV), капитализирајќи ја владината поддршка и националната стратегија за да се обезбеди достапност на EV делови. Покрај тоа, Кина го контролира најголемиот дел од капацитетот за рафинирање на литиум, витален минерал кој се користи во производството на батерии. Кина, исто така, има пристап до графит и други основни производствени компоненти. Понатаму, најголемиот светски производител на батерии за електрични возила (CATL) се наоѓа во кинескиот град Нингде во провинцијата Фуџијан. Има и огромен домашен пазар и значителна државна поддршка. Поради сето ова, и поевтина работна сила, Кина може да понуди подостапни електрични возила.

Патем, BYD ја надмина Tesla како водечки светски производител на електрични автомобили, вклучително и plug-in хибриди, и има за цел да го надмине брендот на Илон Маск во категоријата на продажба на (исклучиво) електрични возила веќе оваа година.