Најголемите светски економии од 1970 до 2020 година

17

Глобалниот БДП порасна во последните 50 години, но не сите земји го доживеаја овој економски раст подеднакво.

Во 1970 година, светскиот БДП беше само 3,4 трилиони долари. Неколку децении подоцна, достигна 85,3 трилиони долари до 2020 година. И благодарение на променливата динамика, како што се индустријализацијата и подемот и падот на политичките режими, најголемите светски економии кои го поттикнуваат овој глобален раст се променија со текот на времето.

Трите инфографици на Рубен Берге Матисен ја покажуваат распределбата на глобалниот БДП меѓу земјите во 1970, 1995 и 2020 година.

1970: СССР како главен играч

Во 1970 година, Соединетите Американски Држави заземаа најголем дел од глобалниот БДП, што претставуваше речиси една третина од светската економија. Табелата подолу ги прикажува првите 10 економии од 1970 година.

Тогаш глобалната суперсила, поранешниот СССР се најде на второто место на листата на најголеми светски економии. Во годините што доведоа до 1970-тите, СССР забележа импресивен раст на БДП во голема мера благодарение на усвојувањето на западните технологии кои ја зголемија продуктивноста. Сепак, економијата на СССР почна да стагнира во 1970-тите, и на крајот пропадна во 1991 година.

Од друга страна, Германија (вклучувајќи ги Западна и Источна Германија) беше третата по големина економија во 1970 година по издигнувањето од економскиот колапс по Втората светска војна. „Економското чудо“ на Западна Германија е главно одговорно за воведувањето на нова валута што ќе го замени Рихсмаркот, проследено со големи даночни намалувања воведени за да се поттикнат инвестициите и да се отстранат контролите на цените.

1995: Јапонија почна да забавува

До 1995 година, Соединетите Држави сè уште го држеа првото место на најголемите светски економии, но уделот на земјата во глобалниот БДП се намали.

Јапонија, пак, скокна на второто место и речиси тројно го зголеми својот удел во глобалната економија во споредба со 1970 година. Економскиот успех на Јапонија беше под влијание на голем број фактори:

Големите деловни групи  ги користеа своите врски за да ги поткопаат ривалите
Жестоката конкуренција меѓу компаниите ги поттикна иновациите
Даночните олеснувања и евтините заеми ги зголемија инвестициите
Добро образованата работна сила беше подготвена да работи со продолжено работно време

2020: Најголемите светски економии повторно доживуваат промени

Во 2020 година, Соединетите Држави го задржаа приматот меѓу најголемите светски економии. Сепак, забавувањето во Јапонија создаде можност да се појави нова моќна сила: Кина.

Кинеската економија порасна неверојатно по економските реформи во 1978 година. Реформите поттикнаа основање приватни компании, ја либерализираа надворешната трговија и инвестиции, ја олеснија државната контрола врз некои цени и инвестираа во индустриското производство и образованието на својата работна сила. Со воведувањето на стимулации за профит во приватните компании, продуктивноста е зголемена.

Кина, исто така, беше позиционирана како земја со евтина работна сила за мултинационалните корпорации. Земјата стана најголемиот светски извозник.

Индија ја имаше титулата шеста најголема економија во 2020 година. Слично на Кина, растот на земјата произлезе од релаксираните економски ограничувања, со особено силен раст во услужниот сектор, вклучувајќи ги телекомуникациите, ИТ и софтверот.

Извор: VisualCapitalist.com