Ова се топ пет извозници на алуминиум во светот

59

Извозот на алуминиум во светот во 2018 година достигна вредност од 61,2 милијарди долари, покажуваат податоците на World’s top exports.

Најголем извозник на овој метал е Канада со инкасирани 6,5 милијарди долари. Меѓу петте најголеми извозници се и: Холандија (6,3 милијарди долари), Обединети Арапски Емирати (6,2 милијарди долари), Русија (5,3 милијарди долари) и Индија (3,8 милијарди долари).

Од земјите во регионот, највисоко котира Словенија (28-ме место) со извоз на алуминиум во вредност од 416 милиони долари. Потоа следуваат: Грција (322 милиони долари), Босна и Херцеговина (245 милиони долари), Црна Гора (90,3 милиони долари), Албанија (31 милион долари), Бугарија (27,5 милиони долари), Србија (18 милиони долари) и Хрватска (1,8 милиони долари).

Македонија е 105-та во светот по извоз на алуминиум во вредност од само 201.000 долари.

Фото: Pexels