Побарувачката на нафта руши рекорди

47

Побарувачката за нафта на глобално ниво достигнува рекордни нивоа, поттикната од повеќе летови, зголемената употреба на нафта во производството на електрична енергија и растечката кинеска петрохемиска активност, се вели во извештајот на Меѓународната агенција за енергија (ИЕА).

Глобалната побарувачка, според прогнозите на ИЕА, ќе скокне од 2,2 милиони барели дневно (mb/d) на 102,2 mb/d оваа година, а Кина ќе има ефект во растот на таа побарувачка за дури 70 проценти.

Глобалните резерви на нафта се намалија за 910.000 барели дневно до 100,9 мл/д во јули.

Зголемувањето на производството на деривати не успеа да ги ублажи проблемите на пазарот, притискајќи ги цените на бензините и на централниот дестилати на речиси рекордно ниво.