Поддршка за унапредување на туристичката понуда во Струга

161

2010091323192519Министерот за економија Ваљон Сарачини викендов во Струга оствари работна средба со градоначалникот Зијадин Села на која беше претставена владината програма за поддршка на општините. Во рамки на средбата Сарачини и Села  договорија и реализирање на повеќе проекти за унапредување на туристичката понуда во Струга.

Струшкиот градоначалникот изрази благодарност за посетата и понудената поддршка од министерот и изјави дека ќе оствари тесна соработка за подобрување на животниот стандард на граѓаните, и подобрување на условите за пречек на туристите.

Сарачини и Села се сретнаа и со туристичките работници со цел да ги запознаат со мерките кои можат да им бидат во корист за зголемување на бројот на туристи во Струга. Министерот ги запозна со владината мерка за субвенционирање на тур-операторите, со која зависно од каде носат туристи добиваат субвенции во вредност од 20 до 65 евра за секој турист кој ќе го донесат од странство.

Министерот Сарачини и струшкиот градоначалник Села одлучија кон крајот на месецот да се оствари една работна средба каде ќе присуствуваат претставници од локалната самоуправа и министерството за економија.