Rémy Martin со чип ќе ги заштитува потрошувачите од лажен коњак

2

remy-martin-nfc-960-590x330

Францускиот производител на коњак Rémy Martin пронајде начин како да им стави крај на измамите поврзани со нивниот пијалак, пишува Ubergizmo.

За да може да ги заштитат потрошувачите од лажен коњак, особено на кинескиот пазар, Rémy Martin вгради NFC чип во внатрешноста на шишето.

remy-martin-nfc-connected-bottle

Чипот ќе биде вграден на внатрешната страна од шишето, па секој корисник ќе може да го скенира со својот паметен телефон, којшто преку апликација ќе оцени дали коњакот е оригинален или фалсификат.

Преку посебен механизам ќе може да се открие дали шишето било претходно отворано и дали пијалакот бил заменет со друг.