Шведска гради нови нуклеарни реактори од еколошки причини

19

Шведската министерка за животна средина Ромина Пурмохтари најави дека Шведска мора да го удвои своето производство на електрична енергија во следните 20 години за да ги исполни своите еколошки цели. Тие имаат намера да го постигнат тоа со изградба на десет нови нуклеарни реактори.

Во Шведска во моментов работат шест нуклеарни реактори во три нуклеарни централи, со кои земјата произведува една третина од електричната енергија. Шведската влада планира да го промени законот кој во моментов дозволува најмногу десет нуклеарни реактори во земјата, пренесува Seebiz.

Министерот Пурмохтари рече дека законските ограничувања не се во согласност со „модерниот поглед на нуклеарната енергија“. Таа додаде дека ќе ги поедностави и процедурите за изградба на нови реактори, кои во моментов се дозволени само да се градат на локациите на постоечките нуклеарни централи во Форсмарк, Оскаршамн и Рингхалс.

Плановите на владата беа критикувани. Ларс Џеј Нилсон, професор на Универзитетот Лунд и член на Европскиот советодавен комитет за климата, зборуваше за Гардијан против тврдењата на владата дека се неопходни нови реактори. Тој се залагаше за проширување на производството на енергија од ветер.

На необврзувачки референдум во 1980 година, Швеѓаните го поддржаа постепеното укинување на нуклеарната енергија. Оттогаш, Шведска затвори шест од своите дванаесет реактори.

Меѓутоа, во 2016 година, под владата на Стефан Лофвен, големо политичко мнозинство се согласи постепено да го зголемува производството на нуклеарна енергија повторно.

Изградбата на нови треба да ги замени дотраените реактори, кои се на крајот од својот животен век, бидејќи се изградени во 70-тите и 80-тите години, пренесува The Local Sweden.