Сушата направи застој во Панамскиот канал – се чека 21 ден за поминување

60

За да се помине низ Панамскиот канал, еден од животните линии на светската трговија, во моментов се потребни 21 ден, а поради сушата ситуацијата ќе се влоши.

Дури 154 големи океански бродови чекаат да поминат меѓу Северна и Јужна Америка, а сообраќаен метеж е создаден како резултат на големите суши кои ја погодија областа.

Низ каналот, кој беше повторно отворен во 2016 година по реновирањето, поминува стока во вредност од околу 270 милијарди долари.


„Огромната гужва беше предизвикана од нискиот водостој. Намалена е достапноста на места за пловилата „панамакс“ – најголемите бродови што можат да поминат низ каналот, кои имаат капацитет од 4.500 контејнерски места. Во нормални услови дневно може да поминуваат 23 такви бродови, но поради сушата бројката е намалена на 14“, наведува Си-Ен-Ен.

Не само што се намалени резервираните места за минување низ каналот, туку властите издадоа и ограничување на тежината – 40 отсто помалку од вообичаеното, поради што капетаните на супертанкерите сега се во неволја.

Фото: facebook