Ван Хол ќе гради нова фабрика во Македонија

71

van-hool-logo

Белгиската компанија Ван Хол денеска ќе ја почне втората инвестициска фаза во Македонија, во којашто се предвидува изградба на нова фабрика во Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони, Скопје 2 – Илинден, пишува Миа.

Во оваа фабрика, како што беше најавено на почетокот на годинава, ќе се произведуваат автобуси за европскиот пазар.

Како што беше објавено на крајот на јануари оваа година, инвестицијата на белгиската компанија ќе изнесува 15 милиони евра, а треба да се реализира во следните четири години. Во фабриката треба да бидат вработени 400 работници, а се очекува до 2019 година вкупниот број на вработени во Ван Хол во Македонија да достигне 1.250.

Во правата фабрика што оваа компанија ја отвори во Македонија се произведуваат автобуси за американскиот пазар.

Белгиската компанија Ван Хол е основана во 1947 година, а седиштето е лоцирано во Конинтсојкт. Најголемиот дел од производството го пласира на пазарите во Европа и во САД.