За 10 години над 31 милион електрични возила

44

До крајот на 2030 година, една третина од вкупниот број на продадени нови автомобили во светот ќе бидат електрични, покажува истражувањето на консултантската фирма Deloitte.

Во истражувањето под име Електрични возила: поставување насоки за 2030 година, се наведува дека оваа деценија бројот на електрични возила во една година ќе достигне 31,1 милион во светот, што е 10 милиони повеќе од она што е предвидено за една година претходно.

И покрај пандемијата предизвикана од Ковид-19, се очекува вкупната продажба на електрични возила оваа година да достигне 2,5 милиони ширум светот. Се оценува дека продажбата на електрични возила во 2025 година ќе достигне 11,2 милиони, а 31,1 милион до 2030 година.

Фото: Freepik