Законски прописи како можност и предизвик за формирање на старт – ап компанија

15

Проектот на УСАИД – Партнерство за подобра бизнис регулатива, којшто се спроведува во партнерство со четирите најактивни стопански комори во земјата (Стопанска комора за информатички и комуникациски технологии – МАСИТ, Стопанска комора на Македонија, Стопанска комора на северозападна Македонија и Сојуз на стопански комори на Македонија), денеска во Битола го одржа информативниот настан на тема Законските прописи како можност и предизвик за формирање на старт – ап компанија, стои во соопштението.

“Веќе подолго време го следиме развојот на старт – ап заедницата, притоа трудејќи се во чекор да ги примениме светските трендови. Но, за да можеме да се развиеме целосно на ова поле, да ја препознаеме потребата од слободен развој на идејата преку формирање и функционирање на стартапите во државата, мораме точно да знаеме со што точно располагаме од една страна како бенефит и придобивка, но и со што се соочуваме од друга страна како пречка или тешкотија, на што треба да работиме. Токму тоа е целта на денешниот настан – од повеќе агли и со повеќе експерти да дискутираме за сите проблеми со кои се соочуваме, да ја препознаеме старт – ап заедницата како иден многу важен двигател на економијата и да утврдиме кои ни се можностите за промена на легислативата, како појдовна точка за формирање на еден старт – ап. Да утврдиме дали и со кои проблеми се соочуваат иноваторите кога прв пат се сретнуваат со регулативата по која треба да функционираат, дали истата има потреба од соодветно прилагодување, за да ги следи економските текови во светот“, истакна Александра Чавдаревска, правник на МАСИТ.

Оваа заложба е веќе препознаена и е на дневен ред во Министерството за економија, со што сметаме дека нашата посветеност на темата може само позитивно да придонесе кон создавање на конструктивна атмосфера за измена на законското решение, преку принципите на јавно – приватен дијалог.

На денешниот настан, покрај експертите и претставниците на бизнис секторот, присутни беа идни претприемачи и млади луѓе кои имаат идеи за да започнат сопствен старт – ап бизнис. Токму затоа, на настанот се разви дискусија за конкретните предизвици кои постојат при формирање старт – ап компанија, кои се условите кои треба да се подобрат и како да се подигне културата на развој на компаниите.

Стопанските комори, кои се дел од овој проект активно се занимаваат со сите прашања и предизвици со кои се соочуваат компаниите во земјава во нивните секојдневни бизниси. Исто така, Проектот изработи и бесплатен прирачник за започнување и водење бизнис и на располагање обезбедува постојано информации за поддршка на компании преку агрегатниот портал biznisregulativa.mk.