Западните економии не можат да се вратат на „вообичаениот бизнис“ по пандемијата

24

Како што западните економии излегуваат од пандемијата, нивните влади се соочуваат со избор: да се справат со длабоко вкоренетите проблеми што ги откри Ковид-19, или да се обидат да се вратат на „вообичаениот бизнис“ што е можно поскоро? Нивниот проблем е што многу од проблемите влошени од пандемијата, како што се стагнацијата на платите, несигурноста во работата и растечката нееднаквост, не се грешки во инаку добро функционирачки систем, туку неизбежни резултати од начинот на кој сега се организирани западните економии. Така, пристапот за враќање во нормала од минатото едноставно нема да функционира. Потребни се многу посуштински промени, пишува Мајкл Jacејкобс за британскиот весник „Гардијан“.

Се чини дека американската влада го признава ова. Економските планови на Џо Бајден се радикално отстапување од ерата што се протега од Реган до Обама, кога владите се обидуваа да ги намалат даноците и јавните трошоци и се фокусираа првенствено на глобализираната трговија и едукацијата и обуката на работната сила.

За разлика од неговите претходници, Бајден спроведува големи јавни трошоци и ги искористува ултра ниските каматни стапки за да позајми за инфраструктурни инвестиции. Неговите стимулативни планови се однесуваат на климатската криза, истовремено создавајќи зелени работни места и проширувајќи ја здравствената заштита, образованието и грижата за децата – „социјалната инфраструктура“ што е од суштинско значење за економијата, но честопати се игнорира од клучните економисти.

Бајден исто така не се плаши да ги зголеми даноците. Тој предложи значително зголемување на данокот на претпријатија, највисока стапка на данок на доход и речиси двојно зголемување на данокот на доход. На пазарот на трудот, неговата администрација е посветена на управување со она што американскиот министер за финансии Џенет Јелен го нарекува „економија под висок притисок“, каде одржливата побарувачка ги зголемува платите и ги подобрува условите за работа. Тој, исто така, се справи со „големиот бизнис“ со воведување сет мерки за спречување на конкурентските практики на монополските корпорации.

Политиката на Бајден изненади многумина, но тие не „паднаа од небо“. Неговата администрација користеше богатство од нови размислувања што се појавија како одговор на економската криза во последната деценија.

Глобалниот колапс од 2008 година покажа дека новата форма на капитализам, во која доминираат финансиите, стана длабоко нестабилна. Потоа следеше долгогодишно штедење и бавен раст, стагнација на платите, забавување на продуктивноста и екстремна нееднаквост. Во меѓувреме, колапсот на климата и животната средина е закана за катастрофа дури и на најбогатите економии. Решавајќи ги овие прашања, се поголем број економисти експлицитно ја отфрлија ортодоксалноста на слободните пазари и немешањето на владата што доминираше во западната економска политика во последните 40 години.

Некои од нивните идеи ја оживуваат економијата на Џон Мејнард Кејнс, кој смета дека се потребни државни трошоци за да се зголеми побарувачката за стоки и услуги за време на рецесија. Неодамна, повеќето економисти признаа дека во ера на ултра ниски каматни стапки, фискалната политика – трошоците и оданочувањето – мора да играат важна улога во начинот на водење на економијата. Многумина исто така признаваат дека не постојат апсолутни ограничувања за јавниот долг.

Се додека каматните стапки ги одржуваат трошоците за позајмување прифатливи и заемите се користат за финансирање инвестиции (што го зголемува идниот национален приход и затоа носи повеќе даноци), односот долг / БДП на крајот ќе се намали. Спротивно на тоа, обидите за намалување на долгот преку политиките за штедење се самоуништувачки и штетни, како што покажа последната деценија.

Економското размислување се менува како одговор на климатските и природните кризи. Веќе не е доволно да се користат неколку пазарни даноци за животната средина и прописи за производи. За да се постигне нето нулта емисија на штетни гасови, целата економија мора да биде фокусирана на овие цели. Во исто време, потребна е активна индустриска стратегија за поддршка на позелени технологии и модели на потрошувачка преку создавање нови програми за работни места за работниците и заедниците негативно погодени од зелената транзиција.

Новата економија признава дека намалувањето на нееднаквоста ќе значи справување со „економијата на рентиерите“, која ја концентрира сопственоста на имотот во рацете на богатите. Ова ќе значи спречување на монополите и регулирање на финансискиот сектор да се фокусира на долгорочни инвестиции, а не на краткорочно влечење богатство.

Богатството и земјиштето мора да се оданочуваат повисоко, додека користењето на јавните набавки за да помогне во изградбата на богатството на заедницата може да обезбеди локалните економии да го задржат богатството и работните места. За да се стави крај на сиромаштијата, потребни се социјални реформи, како што се гарантиран минимален приход. Мора да се искорени системската полова и расна нееднаквост. Овие идеи се спојуваат во „Новиот зелен договор“.

Пред се, многумина почнуваат да сфаќаат дека економската политика мора да престане да се фиксира врз растот. Растот никогаш не бил единствената цел, но економистите одамна веруваат дека ќе ги реши повеќето други проблеми. Сега е јасно дека тоа никогаш не било случај.

Се појавуваат нови идеи за економијата по раст, која се фокусира на отпорност на животната средина, намалување на нееднаквостите, подобрување на индивидуалната и социјалната благосостојба и гаранција дека економскиот систем е поотпорен на шокови.

Во претходните периоди на економска криза, преовладувачките идеи за тоа како треба да се организира и управува економијата беа укинати во корист на нови теории. Големата депресија во 1930 -тите доведе до Кејнзијанска револуција и социјална состојба на целосно вработување. Кризите од 1970 -тите доведоа до доктрините за дерегулација и приватизација на Тачер и Реган. Се уште е рано да се каже дали се случува таква промена на парадигмата денес. Бајден допрва треба да добие одобрување од Конгресот за неговите економски планови. Во Британија, големите партии се уште размислуваат како „подобро да го обноват минатото“.

И Борис Џонсон и Кир Стармер (лидерот на лабуристите во Велика Британија) го признаа приоритетот за справување со климатските промени и „израмнување“ на нееднаквостите. Но, ниту тие, ниту повеќето коментатори се чини дека не сфатија како се менува економијата како одговор на сегашните кризи.

Прашањето повеќе не е само колку ќе чини една политика или како ќе се плати. Има изобилство на нови размислувања што тие можат да ги искористат за да одговорат на длабоките предизвици со кои се соочуваат нашите економии. Старите практики не успеаја. Пост-пандемискиот свет ќе постави нови прашања и потребни се нови одговори.

Мајкл Џејкобс е професор по политичка економија на Универзитетот во Шефилд и главен уредник на NewEconomyBrief.net