Среќата на вработените во опаѓање од 2020 година: Зошто вработените доживуваат „голема тага“?

11

Големата оставка беше актуелна тема некое време бидејќи работниците масовно ги напуштаа своите работни места. Тогаш стана прашањето што можат да направат работодавците за да се осигураат дека останатите вработени се чувствуваат ценети и ангажирани.

Сега „големата оставка“ е недвосмислено завршена, дури и според професорот кој го измисли терминот. Таа е заменета со „голема тага“, заснована на извештајот на BambooHR според кој среќата на вработените е во континуиран пад од 2020 година.

Извршниот директор на „Delivering Happiness“, Џен Лим, погледна што можат да направат менаџерите за да го ограничат овој широко распространет тренд.

„Зошто вработените се толку темни? Тие веќе не поминуваат низ „подеми и падови“, туку преминале на „откажување и апатија“. Вистинскиот проблем со ангажманот на вработените не е недостатокот на мотивација, туку исклучувањето помеѓу вработените и целта на организацијата“, пишува Лим.

Вработените не ја чувствуваат целта на работата
Неангажираните тимови ја чинат глобалната економија 8,8 трилиони долари годишно, рече Лим, пишува Fast Company.

„Работниците не чувствуваат дека нивната работа има цел. Тие не можат да видат усогласеност со нивните вредности или врски со она што е најважно за нив. „Наместо да се трудиме да сфатиме како изгледа исполнетиот живот, ние избираме да седиме во застоена вода“, додаде Лим.

Отворен дијалог и здрава работна средина
Што може да се направи за повторно да се ангажираат оние кои се чувствуваат изолирани или работниците на кои им недостасува психолошка безбедност на работното место?

Здравите работни места се оние каде што има отворен дијалог, пишува професорката за лидерство Ејми Едмонсон и авторката на Радикална искреност, Ким Скот.

Создавањето безбедна работна средина значи искрено барање повратни информации, како и обезбедување искрени и грижливи критики и пофалби.

Вистинскиот ангажман на вработените бара разбирање и чувство на поврзаност со мисијата на организацијата, тврди Лим.

„Помогнете му на вашиот тим да се чувствува повеќе поврзан со работата со истакнување на нивните индивидуални придонеси кои се вклопуваат во мисијата на организацијата“, истакна таа.

Фото: Freepik