четврток, 21 јануари, 2021

Новости

Потрошувачките цени во Европската унија, во декември лани, бележат благо зголемување во однос на истиот период претходната година.
Повеќето држави во САД сè уште ги вакцинираат здравствените работници и жителите и вработените во установите за згрижување, како што се домовите за стари лица.
Netflix планира да ја прошири базата на претплатници во 2021 година, но и конкуренцијата не мирува.
Компанијата Otokar е позната по тоа што и претходно развивала и произвела автобус на електричен погон, што сега се извезува во други земји.
Исклучок од оваа одлука се угостителските објекти на Меѓународниот Аеродром Скопје и Аеродромот Св. Апостол Павле во Охрид, како и рестораните или деловите за исхрана во угостителските објекти за сместување во хотелите, мотелите, хостелите, пансионите и други објекти за сместување за лицата сместени во овие објекти.
Согласно податоците од Централен регистар, ИКТ индустријата расте по сите основи. Генералниот приход на индустријата во 2016 година бил 752 милиони евра, додека во 2019 година бил 880 милиони евра.
Согласно епидемиолошките насоки, од утре стапува на сила новото работно време за угостителските објекти до 21 часот.
Маск одлучи да се грижи за интеракцијата со медиумите главно само со своето присуство на Тwitter. Тука се наметнува прашањето: Дали Теsla сега жали за одлуката за распуштање на ПР тимот?
Mercedes официјално го претстави EQA, својот најмал електричен автомобил досега и влезен модел во поставата на EQ.
Во проектот се вклучија осум компании – членки на Советот на странски инвеститори.
Lufthansa на први февруари ќе го изведе најдолгиот патнички лет во историјата на компанијата.
И покрај пандемијата, речиси 2.500 работни места се префрлени и околу 50 британски организации дозволија преместување на најмалку 170 милијарди евра (150 милијарди фунти) во Франција до крајот на 2020 година“, рече гувернерот Франсоа Вилерој де Галхау.
Тој достигна цена од 8.754 евра за квадрат, а неговиот нов сопственик искешира 1.426.888 евра.
Pfizer и германскиот партнер BioNTech неочекувано објавија дека нема да може да ја обезбедат количината вакцини за кои се обврзале, што предизвика гнев кај европските земји, кои веќе се наоѓаат на критики поради бавноста на кампањата за вакцинација.
Во последните дванаесет месеци, акциите на Теsla скокнаа за повеќе од 700 %, додека цената на биткоинот во моментов е повеќе од десет пати повисока отколку што беше во март минатата година.
Динамиката на потрошувачките цени во домашната економија во 2020 година во најголем дел произлегува од цените на храната, коишто се повисоки за 2,6%, како и од позитивниот придонес на базичната инфлација којашто изнесува 0,9%.
СН Осигурителен брокер АД Битола останува синоним за доверба, висок квалитет на услугите, чесен однос кон осигурениците и концепт на современа програма за осигурување.
Направено е проширување и реконструкција на зградата на општината со Сарај, преку Проектот за подобрување на општинските услуги-МСИП кој го спроведува Министерството за финансии со поддршка на Светска банка. На општината ѝ беа доделени 13 милиони денари или 217.000 евра за општинската зграда да стане модерен и енергетски ефикасен...
Уште 8,8 милиони евра од кредитните барања од Ковид 3 бескаматната кредитна линија се одобрени како дел од втората група.
Ова барање на ССК е преточено во 15 мерки кои и официјално се доставени до надлежните.
Фирмата Ипротекс е формирана со седиште во Германија од 1999 година. Има 6 фабрики коишто се на 4 различни континентни, 2 продажни претставништва. Компанијата се занимава со изработка на материјали за автомобилската индустрија, за технички текстил и термоизолациони материјали.
Кога Павел бил мал, неговите родители често го носеле во блиско село за набавка на свежи производи произведени од локален земјоделец.
FedEx претстави план за отпуштање на работници од 5.500 до 6.300 во оперативните тимови и административните работи низ цела Европа.
Покрај тоа, црногорската влада оваа недела ќе распише меѓународен тендер за консултанти за стартување на новата национална авиокомпанија.