четврток, 21 јануари, 2021

Новости

Кина веќе осум години по ред беше најголем пазар за онлајн продажба во светот, а таа сочинува 24,9% од вкупниот обем на малопродажба во земјата во 2020 година.
Расте интересот за електрични возила во последните години, особено за капацитетот на батерии што им овозможува домет од над 500 километри со едно полнење.
Редовното законско усогласување на пензијата се врши два пати во годината од 1 јануари и 1 јули секоја година според процентот на порастот на индексот на трошоците на живот, што обезбедува одржување на економската вредност и куповната моќ на пензијата.
Минатата година, Ма беше 17-та најбогата личност во светот со проценето богатство од 58 милијарди долари.
На денот на инаугурацијата, потпретседателот Пенс и неговата жена, исто така, ќе ги отстапат своите места на Камала Харис и нејзиниот сопруг.
Цените на становите во Сплит вртоглаво растат. Причината - скапо земјиште, но и високи стандарди за енергетска ефикасност и опремување згради.
Исто така, од граѓаните ќе се бара и задолжително носење на хируршки и FFP2 маски во јавниот превоз и продавниците, додека платнените маски ќе бидат забранети, а тоа ќе важи и прекривање на устата и носот со шал.
Новата формула за пресметка на минимална загарантирана заработка во Словенија одредува дека платата мора да биде најмалку 20, а но и не повеќе од 40% од минималните трошоци за живот.
Со оваа одлука компаниите ќе бидат ослободени од царинските давачки за една година кои во 2019 година изнесуваа 162,4 милиони евра со цел да се зголеми извозната конкурентност на преработувачка индустрија.
Просечната пензија ќе биде повисока за 185 денари и со нив ќе можат да располагаат преку мрежата на банкомати и во трговската мрежа од 26.01.2021 година.
Дури 185.000 домаќинства кои живеат во такви станови доцнат со плаќање на кирија повеќе од два месеци, а просечниот долг надминува 6.000 долари.
Првата половина на одговорите е добиена пет дена пред датумот на избори, а втората половина по претседателските избори во САД од осми до 13 ноември, прецизираат од институтот IFO.
Хрватскиот претприемач Стјепан Талан кој е претседател на управата и сопственик на компанијата Solvis, неодамна потпиша “животен“ договор. Google од вараждинската компанија Solvis нарача 120.000 соларни панели како покрив за своите куполи на југот на Калифорнија. Според пишувањето на Јутарњи, договорот вреден 10 милиони евра е само почеток на...
Во Берово има покачување од 29% на домашните туристи, додека бројот на ноќевања е зголемен за 37% во однос на истиот период 2019 година.
Највисока добиена понуда е 79.000.000 денари, додека најниска добиена понуда е 53.900.000 денари.
Од четврток работното време на угостителските објекти ќе биде до 21 часот, одлучи Владата.
Поставата на Porsche Taycan наскоро ќе биде проширена откако компанијата објави тизер фотографија со која го најавува новиот член во семејството.
Најпознатата авенија во Париз, Шанзелизе, во следните години ќе биде претворен во парк, преку проект вреден 250 милиони евра.
Сè уште не се откриваат детали, но се знае дека телефоните ќе бидат претворени во микроскопи со нова “паметна леќа“, за која не е познато како ги претвора телефоните во микроскопи.
Меѓу четирите водечки европски пазари, најголем пад на продажбата на нови автомобили има во Шпанија и тоа за скоро една третина.
Договорот е склучен на 13-ти овој месец, а проценетата вредност на набавката со вклучен данок е 401.200.000 денари.
Авторите имале увид во податоците од Шангајската берза од 2016 до 2019 година и дојдоа до заклучок дека мажите ги купуваат акциите на победниците, а ги продаваат акциите на губитниците.
Виенската берза ја основала Марија Терезија во 1771-ва година поради што се вбројува во една од најстарите берзански институции во светот.