Првата голема банка на Волстрит објави дека ја напушта Русија

62

Goldman Sachs Group Inc. ќе ги затвори своите операции во Русија, првата голема банка на Волстрит што ја напушти како одговор на инвазијата на Украина, објави Блумберг.

„Goldman Sachs го затвора својот бизнис во Русија во согласност со регулаторните барања и барањата за лиценцирање“, се вели во соопштението на компанијата во четвртокот.
„Фокусирани сме на поддршка на нашите клиенти ширум светот во управувањето или затворањето на постоечките пазарни обврски и обезбедување на благосостојбата на нашиот персонал“.

Goldman, еден од темелите на Волстрит, одржуваше присуство во Русија во последниве години, но земјата не е значаен дел од нејзиниот глобален банкарски бизнис. На крајот на 2021 година, вкупната кредитна изложеност на компанијата кон Русија беше 650 милиони американски долари, од кои повеќето беа поврзани со недржавни договорни страни или заемопримачи.

Додека Goldman ја напушта Русија, компанијата сè уште тргува со корпоративниот долг поврзан со земјата без самата банка да се обложува на движењата на цените.

„Како креатор на пазарот меѓу купувачите и продавачите, ние им помагаме на нашите клиенти да го намалат ризикот при тргувањето со руски хартии од вредност на секундарниот пазар без да бараме шпекулации“, се вели во соопштението.

Претходно овој месец, Goldman почна да преместува дел од својот персонал со седиште во Москва во Дубаи, како одговор на барањата на некои нејзини вработени во Русија да работат на друго место.

Додека Goldman беше првата компанија од Волстрит што го објави своето заминување, Citigroup Inc. во средата рече дека ги проценува операциите во земјата.

Компанијата со седиште во Њујорк има најголемо присуство во Русија од која било американска банка. Претходно, ги најави напорите да го напушти својот потрошувачки бизнис таму и сега го води „на поограничена основа со оглед на моменталните околности и одговорности“, рече Едвард Скајлер, извршен потпретседател за глобални јавни односи.

Потенцијалните кандидати за бизнисот на Citigroup во Русија веќе се предмет на санкции наметнати од американската влада, додавајќи уште една пречка на планираната продажба. Околу 3.000 вработени на Citigroup таму обезбедуваат најголемо присуство од која било голема американска банка во земјата. Минатиот месец таа рече дека има околу 9,8 милијарди долари заеми, средства и други изложености поврзани со Русија, локалните компании и нивните договорни страни и Банката на Русија до крајот на 2021 година.

JPMorgan Chase & Co., најголемата американска банка за средства, не ја коментираше својата изложеност во Русија или плановите за нејзините операции таму.

Европски банки

Превирањата предизвикани од војната, исто така, ги поттикнаа европските кредитори да ја проучат нивната изложеност во регионот, откако инвеститорите ги намалија своите акции на почетокот на конфликтот.

Deutsche Bank AG го наведе потенцијалното затворање на нејзиниот ИТ центар во Русија како ризик, иако компанијата рече дека тој е „добро ограничен“. Банката има повеќе од 1.300 вработени во ИТ во Москва и Санкт Петербург, и рече дека инвазијата ја принудува да ги разгледа опциите за бизнисот и нејзините вработени.

BNP Paribas SA го одложи инвестицискиот ден закажан за следната недела поради војната, а исто така соопшти дека го суспендира финансирањето за нови проекти во Русија по долгогодишно намалување на своите операции во земјата.

Credit Agricole SA и Societe Generale SA, исто така, го прекинаа новото финансирање поврзано со Русија поради стравувањата од проширување на санкциите.

Raiffeisen Bank International, европскиот заемодавач најмногу изложен на Русија и Украина, престана да ја плаќа својата дивиденда додека го проценува влијанието на економските санкции.