Шефот на Мајкрософт: На технолошкиот сектор му претстојат две тешки години

42

Следните две години ќе бидат тешки за технолошката индустрија, бидејќи глобалната економија е сè повеќе нестабилна, рече претседателот и извршен директор на Мајкрософт, Сатја Надела.

Во новото интервју за CNBC, Надела рече дека долгорочната перспектива за растот на технолошките компании е силна со новите технологии како вештачката интелигенција, но дека нагорната ќе дојде по „некоја болка“.

„Следните две години веројатно ќе бидат најпредизвикувачките бидејќи, на крајот на краиштата, имавме големо забрзување за време на пандемијата и има одредена доза на нормализирање на таа побарувачка, а згора на тоа има вистинска рецесија во значителни делови на светот“, рече тој.

„Тоа значи дека ќе мораме да се прилагодиме и да се движиме низ циклусот на побарувачка и всушност да излеземе од него со што може да биде уште еден огромен циклус на раст за технолошката индустрија“, додаде шефот на Мајкрософт.

Компаниите веќе ги намалуваат трошоците за да се справат со забавувањето на побарувачката и економските притисоци, вклучително и отпуштањата. Мајкрософт во октомври објави дека го намалува бројот на работни места и не е сам – 18.000 работни места скратува Амазон, а 11.000 скратува Мета.

Salesforce оваа недела соопшти дека околу 10 отсто од својата работна сила – околу 7.000 луѓе – ќе останат без работа, а Micron укинува околу 4.800 работни места.

Севкупно, Layoffs.fyi вели дека повеќе од 1.000 технолошки компании објавиле скоро 154.000 отпуштања во 2022 година, при што 18 компании отпуштиле повеќе од 17.000 работници оваа година.

Мајкрософт, како и многу други компании во светот каде економиите се во рецесија или им се заканува тоа, ги усогласува своите трошоци со новите трендови на приходите, рече Надела, додавајќи дека сака да управува со трошоците на краток рок и да инвестира на долг рок.

„Генерално, без разлика дали за Мајкрософт поединечно или за технолошкиот сектор како целина, ќе биде многу, многу важно да се погледне навнатре и да се каже: „Дали сме толку ефикасни колку што треба за да бидеме конкурентни?“, рече извршниот директор.

„На крајот на денот, само затоа што сме технолошка компанија не значи дека сме најефикасни во она што го работиме. Како што се промени парадигмата, како што се подигна решетката, мора да се соочиме со нови околности… Не сме имуни на глобалните промени“, прецизира тој.

Тој предупреди против песимизмот за насоката на технолошката индустрија, истакнувајќи дека технолошките работни места не живеат само во технолошката индустрија. Со оглед на тоа дека технологијата ги допира сите делови на бизнисот, клише е дека секоја компанија е технолошка компанија. Ова значи дека повеќето организации во другите индустрии вработуваат технолошки работници.

„Генерално, технолошките работни места се всушност отворени“, рече тој. „Сега доаѓаат работни места во технологијата во финансиските услуги, во енергетските компании, во малопродажбата, во производството и тоа е здраво бидејќи на долг рок, сите тие вработени во сите тие индустрии ќе трошат повеќе технолошка инфраструктура.