Антимонополските закони во САД ја загрозуваат националната безбедност

35

Двопартискиот антимонополски закон насочен кон технолошките гиганти Amazon.com Inc., Apple Inc., Facebook Inc. и Google на Alphabet Inc. може да и наштетат на конкурентноста на САД и да им овозможат на нивните странски конкуренти пристап до чувствителни информации. Ова покажува нов извештај на технолошка индустриска група.

Во документот, составен од Асоцијацијата на компјутери и комуникации, во која членуваат технолошките компании, се вели дека строгите ограничувања наметнати од серијата антимонополски нацрт-закони одобрени во јуни од правната комисија на Претставничкиот дом, ќе им помогнат на странските компании, вклучувајќи ги и руските и кинески конкуренти.

Многу од аргументите во документот се совпаѓаат со предупредувањата од технолошките групи и политичарите кои се спротивставија на мерките за штедење во јуни.

Делумно поради нивната големина и способност да иновираат, американските технолошки компании играат важна улога во спротивставувањето на глобалните сајбер закани. Затоа тие се вредни партнери за федералната влада и разузнавачката заедница, рече Ден Коутс, поранешен републикански сенатор и директор за национална истрага, кој во моментов работи за „King & Spalding“ и коавтор на извештајот.

„Многу луѓе зборуваат за позитивните и негативните економски последици и иновации, што е нормално, но не смееме да ја заборавиме националната безбедност“, рече Коутс. Тој ги предупреди пратениците да се консултираат со разузнавачките комитети на двата дома на Конгресот пред да гласаат за антимонополската легислатива.

Правниот комитет на Претставничкиот дом одобри вкупно 6 двопартиски нацрт-закони. Четири од нив се наменети за Amazon, Apple, Facebook и Google. Не е јасно дали или кога за некои од нив ќе се гласа во Претставничкиот дом. Сенаторите од антиконкомитетот за антимонопол, рекоа дека планираат да воведат слични мерки.

Артур Сиднеј, потпретседател на Асоцијацијата за компјутери и комуникација, рече дека членовите на комисијата треба подобро да ги разберат импликациите за националната безбедност пред да ги поддржат законите. Тој додаде дека истрагата за антимонополскиот поткомитет, кој се состана пред да се подготват нацрт -законите, се фокусираше само на 4 -те американски компании, без да се земе предвид однесувањето на нивните конкуренти од странство.

„Ова не е антимонополски закон, туку индустриска политика наметната од владата“, рече Сиднеј во телефонското интервју во петокот. Тој додаде дека процесот бил крајно избрзан, со огромен број несакани последици што претставуваат проблем за потрошувачите, јавната и националната безбедност.

Иако целта на некои од нацрт-закони е да се ограничи големината и обемот на овие компании, во извештајот се вели дека токму нивната големина им помага да се борат против дезинформациите и да го поддржат спроведувањето на законот. Во извештајот се наведуваат акциите на компаниите што доведоа до отстранување на кампањите за влијание од Кина, Русија и Иран.

Овој извештај не дозволува континуираните проблеми на платформите да идентификуваат и отстранат лажна или злонамерна содржина, вклучително и неосновани наводи за изборите во земјата и пандемијата на коронавирус.

Извештајот, исто така, предупредува дека дополнувањата на сметките за интероперабилност кои бараат еднаков пристап на корисниците до податоци и софтвер, би можеле да ја загрозат интелектуалната сопственост и безбедноста на корисниците доколку тие паднат во рацете на странски компании.

Овие работи претставуваат ризик за сајбер безбедноста, се вели во извештајот.

Нацрт-законите може да принудат некои компании да ги продадат своите поделби или да им забранат да преземаат конкуренти, а тоа може да создаде можност нивните глобални конкуренти да ги искористат и да преземат компании базирани на иновации во САД.

Во извештајот се вели дека поради недостаток на такви ограничувања, странските конкуренти ќе можат да ги надминат перформансите и да ги заменат Facebook, Google, Amazon и Apple.