Банкарските превирања имаат „потенцијал“ да предизвикаат глобална криза

42

Шефот на банкарската групација на Австралија и Нов Зеланд, Шејн Елиот вели дека најновите превирања во глобалниот банкарски систем може да предизвикаат финансиска криза, иако е премногу рано да се предвиди дали тоа би можело да доведе до повторување на 2008 година.

Властите ширум светот се во состојба на висока готовност по неодамнешните банкарски превирања по колапсот наSilicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank во САД и итно преземање на Credit Suisse.

„За некои очигледно е криза, но дали е финансиска, кој знае? Дали има потенцијал да биде? Да, има потенцијал да биде тоа“, рече Елиот во интервју за веб-страницата на банката.

Сепак, тој рече дека е прерано да се претпостави дека сегашната ситуација може да резултира со „уште еден GFC“, мислејќи на глобалната финансиска криза пред 15 години, која ги втурна водечките светски економии во најлошата рецесија од Големата депресија во 1930-тите.

Австралиските банки не претрпеа толку голема штета како оние во САД и Обединетото Кралство за време на кризата во 2008 година, делумно благодарение на построгите стандарди за кредитирање и поотпорната домашна економија.

„Ова е друго прашање. Тоа всушност е поврзано со глобалната војна против инфлацијата и како централните банки многу брзо ги зголемуваат каматните стапки за да се борат против неа, а тоа зема данок“, рече Елиот.

Австралија стабилна
Австралискиот банкарски регулатор, набргу по колапсот на заемодавачот SVB фокусиран на стартап, објави дека ја засилил контролата врз локалната банкарска индустрија и побара повеќе информации за потенцијалното влијание.

Глобалните регулатори дејствуваа многу побрзо овојпат за да ги поддржат банките, откако ги научија лекциите од претходните кризи, рече Елиот.

„Очигледно не е готово. Мислам дека не можете да седите овде и да кажете: „Сè е готово, SVB и Кредит Свис, знаете – животот ќе се врати во нормала“. Тие работи имаат тенденција да се играат во текот на долг временски период“.