Дали Виена ќе стане жариште на кризата со недвижностите во Европа?

35

Пазарот на недвижности во Виена забрзано почна да ја губи вредноста, бидејќи во споредба со мај лани цените на становите и куќите паднаа за 12,2 отсто.

Вториот најлош град во ЕУ по пад на цените е Стокхолм, каде недвижностите паднаа за 6,4 отсто

Според податоците со кои располага Блумберг, цените на становите во Мадрид, Милано и Цирих истовремено растат. Што се случува во Австрија?

Виенскиот пазар, каде што фокусот е подеднакво поделен меѓу изнајмување и купување, е погоден од повисоките каматни стапки на станбените кредити и ги забавува новите инвестиции во бетон. Иако просечните цени за изнајмување паднаа на седум евра за метар квадратен, сепак се доста високи поради долгиот период на раст во изминатите години, пишува тпортал.

Но, цените на изнајмувањето, а со тоа и вредноста на имотот, се очекува да продолжат да паѓаат додека целиот европски пазар се бори по крајот на ерата на евтини пари и историски ниски каматни стапки.

Зголемените каматни стапки диктирани од централните банки го направија поскапо задолжувањето низ континентот, чие население веќе се бори со криза на трошоците за живот, каква што не е забележана повеќе од 40 години. Во такво опкружување, цените на недвижностите ќе продолжат да паѓаат, пишува Bloomberg, а Европа би можела да се најде пред брзо отрезнување по неколку години стабилен раст на вредноста на станбените и комерцијалните простори.

Според агенцијата Real Immobilienvermittlung, сè повеќе Австријци кои се движат кон или кон Виена се заинтересирани за изнајмување, а купувањето по сегашните каматни стапки не им е привлечно. Дополнително, недвижниот имот е сè уште прескап и, според австриската централна банка, вреди 40 отсто повеќе од неговата „реална“ вредност.

Но, како што се влошуваат пазарните услови, така паѓа и апетитот за станбени кредити – новоодобрените кредити само во март паднаа за 60 отсто во споредба со март 2022 година и тоа во цела Австрија.