Дури 10 отсто од светското население, легнуваат гладни

21

Дури 828 милиони луѓе, или 10 отсто од светското население, легнуваат гладни, што е за 46 милиони повеќе од претходната година, покажуваат податоците на Организацијата на Обединетите нации за храна и земјоделство (ФАО).
Од оние кои се погодени од глад, две третини се жени, а 80 отсто живеат во области подложни на климатски промени.

По една деценија постојан пад, глобалниот глад забележа нагорен тренд во последниве години. Помеѓу 2019 и 2021 година, бројот на неухранети луѓе се зголеми за повеќе од 150 милиони, предизвикан првенствено од конфликти, климатски промени, економски шокови и пандемијата на коронавирус.

Зголемени се и трошоците за храна. Помеѓу 2019 и 2022 година, индексот на цените на храната на ФАО (ФПИ), кој ја мери промената на глобалните цени на кошницата на прехранбени производи вклучувајќи шеќер, месо, житарки, млечни производи и растителни масла, се зголеми од 95,1 поени на 143,7 поени.

„Дури и додека глобалните цени на храната растат, зголемувањата на ниво на земја варираат, бидејќи земјите спроведуваат различни политики“, вели Моника Тотова, економист во секторот трговија и пазари на ФАО.

Повеќето од гладните живеат во Азија
Последниот извештај на ОН за состојбата на безбедноста на храната и исхраната (SOFI) покажа дека најголемиот дел од неухранетото население во светот живее во Азија, каде што се проценува дека 425 милиони луѓе биле гладни во 2021 година. Сепак, преваленцата на глад е највисока во Африка, со 278 милиони погодени таа година.

Бројот на луѓе кои се соочуваат со акутна прехранбена несигурност, што ја мери неспособноста на лицето да консумира соодветна храна и, како резултат на тоа, ги става во непосредна опасност нивните животи или егзистенција, се зголеми четврта година во 2022 година, при што 258 милиони луѓе се соочуваат со акутен глад, според кон Глобалниот извештај за кризата со храната за 2023 година.

„Економските шокови го надминаа конфликтот како примарен двигател на акутната несигурност на храна и неухранетост во неколку големи кризи со храна“, вели Тотова.

Во 2022 година, војната меѓу Русија и Украина, два од најголемите светски производители на основни житарки, маслодајни семиња и ѓубрива, предизвика огромни нарушувања во меѓународните синџири на снабдување што ги зголемија цените на житото, ѓубривата и енергијата. Ова доведе до глобалниот ФПИ да достигне највисоко ниво на сите времиња.