Европа се враќа на јагленот

22

Европските земји започнаа планови за итни случаи кои би можеле да доведат до рационализација на природниот гас и сигнализираат враќање на енергијата од јаглен, бидејќи најголемите купувачи на руско гориво на континентот се обидуваат да ги обезбедат своите енергетски резерви.

Рускиот државен гасен гигант Газпром ја намали испораката на природен гас на гасоводот Северен тек до Германија – кој исто така оди до остатокот од Европа – за повеќе од половина од минатата недела, наведувајќи ја стагнацијата на опремата во Канада како резултат на санкциите поради украинската војна.

Русија го прекинува снабдувањето со гас за некои од најдобрите руски купувачи поради санкциите воведени по инвазијата на Украина. Тоа врши огромен политички притисок врз владите, заканувајќи се дека ќе ги остави Европејците да замрзнат доколку оваа зима е студена и потенцијално ги поткопува климатските цели на блокот додека земјите ја заменуваат енергијата со гас и јаглен. Тоа дури може да го доведе континентот во рецесија, според Business Insider.

Германија, Италија, Австрија и Холандија навестија дека електраните на јаглен би можеле да му помогнат на континентот да ја надмине кризата во која цените на гасот вртоглаво се зголемија и ги влошија предизвиците со кои се соочуваат владите додека се обидуваат да ја запрат инфлацијата и сѐ полошите економски прогнози.

Холандската влада вчера објави дека ќе ги укине ограничувањата за производство во електраните на јаглен и ќе ја активира првата фаза од планот за енергетската криза. Данска, исто така, го иницираше првиот чекор од кризниот план поради неизвесноста околу руските испораки.

Италијанската компанија ЕНИ вчера соопшти дека е информирана од руски Газпром дека ќе добие само дел од бараните количества гас, поради што земјата е на чекор до прогласување вонредна состојба, што би ги активирало мерките за заштеда на гас.

Германија, на која исто така ѝ се намалени испораките на руски гас, во неделата објави дека планира да го зголеми капацитетот за складирање гас и рече дека може повторно да ги отвори електраните на јаглен, кои планираше постепено да ги укинува.

„Тоа е болно, но во оваа ситуација едноставно е неопходно да се намали потрошувачката на гас“, рече германскиот министер за економија Роберт Хабек, член на Партијата на зелените, која се залага за побрз крај на употребата на јаглен, кој произведува повеќе штетни гасови.

„Меѓутоа, доколку не го сториме тоа, ќе се соочиме со ризик складишните капацитети да не бидат доволно полни пред зимската сезона. Тогаш ние би биле лесни мети за уцена на политичко ниво“, рече тој.

Извршниот директор на најголемиот германски производител на електрична енергија РВЕ РВЕГ, Маркус Кребер, рече дека може да бидат потребни три до пет години за да паднат цените на енергијата.

Протекот на руски гас во Германија преку гасоводот Северен тек 1, главната траса што ја снабдува најголемата европска економија, вчера се одвиваше со околу 40 отсто од капацитетот, иако е зголемен во однос на почетокот на минатата недела.

Украина, транзитна рута за рускиот гас, рече дека нејзините гасоводи би можеле да помогнат да се пополнат дупките за снабдување преку Северен тек 1. Москва претходно соопшти дека не може да пумпа повеќе низ цевководите што Украина сè уште не ги затворила.

Италијанската Ени и германската Унипер УНО1 се меѓу европските компании што рекоа дека добиваат помалку гас отколку што е предвидено со договорот, иако европските складишта за гас сè уште се полнат, но со многу побавно темпо.

Вчера беа пополнети 54 отсто во однос на целта на Европската Унија од 80 отсто до октомври и 90 отсто до ноември.

Во неделата австриската влада се договори со компанијата Вербунд во случај на потреба електраната што работи на гас да ја префрли на јаглен.

Холандскиот јавен сервис НОС вчера објави, повикувајќи се на владини извори, дека на термоелектраните во Холандија им е дозволено да го зголемат производството со цел да се намали нивната зависност од рускиот гас.

Европската Унија се стреми со текот на времето да се префрли на обновливи извори на енергија за да ги намали емисиите, но сега се соочува со пораст на цените и враќање на горивата што се поголеми загадувачи.