Европа стана најголемата крипто-економија во светот

61

Извештај, објавен во вторникот, откри дека регионот CNWE учествува со 25% од глобалната крипто активност помеѓу јули 2020 година и јуни 2021 година. Регионот беше сведок на нагло зголемување на обемот на трансакции во сите поткатегории на крипто, особено децентрализирано финансирање (DeFi).

Chainalysis ги опишува крипто трансакциите како се што вклучува тргување, инвестирање и деловни трансакции.

Европа, исто така, стана жариште на институционални инвестиции, при што вредноста на трансакциите во оваа категорија порасна на 46,3 милијарди долари во јуни 2021 година, од само 1,4 милијарди долари во јули 2020 година.

Обединетото Кралство се покажува како најголемата крипто економија во регионот со трансакции од 170 милијарди долари. Речиси половина (или 49%) од вредноста е испратена преку протоколи DeFi.

„Растот на Обединетото Кралство во голема мера се должи на зголемените институционални инвестиции базирани на големи трансфери, кои претставуваат најголем дел од обемот на трансакции“, рече Хенри Апдегрејв од Chainalysis.

Глобалниот „биков“ пазар за Биткоин (БТК), растот на конкурентните платформи за паметни договори и доаѓањето на децентрализирани финансии придонесоа за огромното крипто-рели во текот на студискиот период. Не е изненадувачки, активноста на крипто-пазарот на CNWE достигна врв во мај 2021 година за време на бумот на „биковиот“ пазар, кога водечката криптовалута достигна 64.000 американски долари.

Податоците од анализата сугерираат дека големите институционални инвеститори станаа движечка сила во крипто просторот. Финансиските менаџери, семејните канцеларии и други институционални играчи инвестираа милијарди долари во инвестициски производи поврзани со Биткоин (БТК) и Етереум (ЕТХ) понудени од CoinShares, Grayscale, 21Shares и други.

Надвор од напредните европски економии, студијата Chainalysis го документира зголеменото навлегување на крипто во пазарите во развој. Глобалниот индекс за прифаќање на крипто-валути од 2021 година на Chainalylsis ги идентификуваше Виетнам, Индија и Пакистан како водечки земји во усвојувањето врз основа на синџирот на вредност, трансакциите на мало и обемот на тргување на „peer-to-peer“ берзи.