Европскиот бизнис бара Кина да ја прекине изолацијата

51
Европските компании во Кина ја повикаа земјата да отстапи од „затворањето“ на економијата и идејата за самодоволност, што го попречува нивното работење и перспектива, пишува „Блумберг“.

Кина ја засили контролата врз снабдувањето на странски компании со технологија и компоненти за кинеските клиенти поради загриженоста за националната безбедност, се наведува во извештајот на Стопанската комора на Европската унија во Кина. Ова ги тера европските бизниси да лоцираат синџири за развој и снабдување и води кон се потешко деловно опкружување, се вели во извештајот од четвртокот.

Фокусот на Пекинг на изградба на сопствени капацитети за основни технологии, како што се полупроводници, како дел од стратегијата за двојна дистрибуција, може да доведе до масовно погрешно распоредување на ресурсите, според Европската комора, која претставува повеќе од 1.700 компании што работат во Кина. Недостатокот на понатамошно отворање и структурна реформа на економијата, исто така, може да доведе до побавни иновации и раст.

„Работата во Кина е малку попредизвикувачка отколку пред две или три години“, рече претседателот на комората Јорг Вутке на неодамнешната прес -конференција. „Го имаме овој проблем на контрадикторност помеѓу самодоволноста кон која се стреми Кина и отворањето на економијата за која секогаш се зборува“.

Кина го објави својот петгодишен економски план во март, кој постави врвен приоритет за зголемување на трошоците за истражување и развој за да се претвори нацијата во технолошка суперсила. Планот предизвикува загриженост дека креирањето економски политики може се повеќе да се поттикнува од загриженоста за националната безбедност, според Европската комора, која во својот извештај упати околу 930 препораки до владата.

Според извештајот, странските компании во различни индустрии се третираат драстично различно. На пример, владините политики се поволни за компаниите во секторите машини, хемикалии, полупроводници и зелена енергија – компании кои имаат технологија потребна за надградба на индустриските сектори во Кина или за поддршка на нејзините зелени цели, се вели во извештајот.

Во однос на стоките за широка потрошувачка, властите сметаат дека е неопходно да се одржи странско присуство за да се одржи конкуренцијата и понудата. Но, компаниите во мрежна опрема, телекомуникации и повеќето дигитални производи се сè понепопуларни, соопшти Европската комора.

Регулативата за критична информатичка инфраструктура на Администрацијата за сајбер-просторот, објавена во август врз основа на законот за сајбер-безбедност, „има значајно, негативно влијание“ врз европските компании, соопшти комората.

Регулативата бара европските даватели на телекомуникациска опрема и услуги, како и производители на одредени софтвери, да подлежат на национален преглед на безбедноста, кој вклучува до 12 владини оддели, пред да можат да обезбедат нова опрема или услуги. Многу компании го лоцираат своето производство и истражување за да се справат со прегледот, додека некои предвидуваат нивно излегување од пазарот.

Европските компании, исто така, се соочуваат со зголемен притисок од владините регулативи за да ги охрабрат кинеските компании да усвојат „автономни и контролирани“ технологии и да избегнат да се потпираат на странски добавувачи.

Вутке го даде примерот на шведскиот телекомуникациски гигант Telefonaktiebolaget LM Ericsson, кој освои само 2% удел на пазарот во најновата понуда за снабдување со радија од 700MHz за развој на 5G мрежата на China Mobile Ltd. Ова беше пад од 11% во претходниот круг и дојде откако Шведска ги блокираше кинеските добавувачи Huawei Technologies Co. и ZTE Corp. од воведувањето на 5G во земјата.

Противпожарната и медицинска опрема произведена во Европа сега е забранета да се продава на кинески клиенти во некои провинции.

„Се надеваме дека ова потпирање на националната безбедност нема да влијае на иновациите, но гледаме опаѓачка разновидност“, рече Вутке, додавајќи дека „разновидноста е важна“ за да се стимулира иновацијата.

Друг знак за зголемената изолација на земјата од светот е бројот на странци кои живеат во Пекинг и Шангај – тој се намали за 28 проценти на околу 227.000 во 2020 година во споредба со една деценија претходно, според податоците од пописот цитирани во извештајот.