Глобалниот обем на тргување со биткоини е повеќе од преполовен во април

20

Инвеститорите во криптовалути биле многу помалку активни од вообичаеното во април, според порталот BitcoinCasinos. Историски гледано, април е месецот кој на инвеститорите им носи највисок просечен месечен профит. Сепак, оваа година обемот на тргување на сите клучни криптовалути во април, напротив, значително се намали. Така, месечниот обем на трговија со биткоин се намали за околу 700 милијарди долари – од 1,2 трилиони долари во март на 492,9 милијарди долари во април.

Обемот на тргување со биткоин падна за 58%, и покрај фактот што на 18 април курсот на криптовалутите достигна 30,4 илјади долари, што е највисоко од јуни 2022 година. Со овој индикатор, биткоинот е само на второто место меѓу најтргуваните криптовалути во април. Како што забележува порталот, „значителниот пад на обемот на тргување со биткоин по наглото зголемување на неговата стапка може да укаже на тоа дека инвеститорите преземаат пристап на чекање и гледање или го пренесуваат својот капитал на други криптовалути“.

Tether е на врвот на листата на најтргувани криптовалути. Ethereum го зазеде третото место по обем на трговија.