Хеџ фондови заработуваат на акции на производители на нафта и гас

43

Хеџ фондовите тивко собираат акции на „несаканите“ во моментов нафтени и гасни компании, кои беа одбиени од еколошки ориентирани институционални инвеститори, и сега добиваат голем профит со зголемените цени на енергијата.

Менаџерите на хеџ фондови во САД и Обединетото Кралство се обложија дека желбата на многу големи институции да усвојат еколошки, социјални и управувачки стандарди (ЕСГ) ќе резултира со продажба на големо на акции од фосилни горива, иако побарувачката за некои останува висока.

„Тоа е толку добра и лесна идеја“, рече за Фајненшл тајмс, Криспин Одеј, основач на лондонскиот фонд „Odey Asset Management“. „Големите институционални инвеститори се толку желни да се ослободат од „нафтените средства“, оставајќи фантастични приноси на маса“, додаде Одеј, чиј фонд порасна за повеќе од 100 проценти досега оваа година.

Odey оваа година ја зацврсти својата позиција во акциите на нафтените и гасните компании и има значителни удели во сопственоста, вклучувајќи ја и таа во норвешката нафтена компанија Aker BP, чии акции добија околу 43 проценти, како и производителот Jadestone Energy, за 44 проценти.

Отстапувањата од фосилните горива од страна на големите институции често оставаат хеџ фондови – кои не трпат толку голем притисок да се усогласат со ESG нормите, наспроти најголемите фондови – како единствени купувачи. Ова може да претставува атрактивни можности, иако подоцна може да ги остави изложени на пад на цените на енергијата или препродажба од големи инвеститори – никој не може со сигурност да знае во овој момент.

Покрај Odey фондот, брокерскиот оддел на инвестициската банка Goldman Sachs само го потврди сегашниот тренд. Во најновиот извештај, се нагласува дека хеџ фондовите постигнаа највисоко ниво на купување акции на енергетски компании од февруари, во текот на септември.

Во исто време, моќната меѓународна група за климатски активизам Divest Invest, која ги охрабрува инвеститорите да престанат да инвестираат во 200 најдобри светски компании за нафта, гас и јаглен, и да ги продадат своите позиции во нив во рок од три до пет години, вели дека добиле ветувања од повеќе од 1.300 организации кои управуваат со средства од 14,5 трилиони долари.

„Тимот што се залага за ненадејно воведување на ESG создава страшни проблеми на пазарот. Тие се одговорни за фактот дека порастот на цените не е во корелација со побарувачката“, коментира Одеј за ФТ.

Менаџерите на хеџ фондови кои ги купуваат овие акции тврдат дека инвестициите во области како што се производство на нафта и гас сè уште се многу потребни, што беше истакнато со неодамнешните турбуленции на пазарот на енергија. Цените на нафтата го достигнаа највисокото ниво во последните три години оваа недела, додека британските цени на бензинот повеќе од четири пати.