Kако изгледа светската економија вредна над 100 трилиони долари (Инфографик)

37

Надминувањето на границата од 100 трилиони долари е нова пресвртница за глобалното економски аутпут.

Во минатото светскиот БДП изнесуваше 88 трилиони долари (2020), а потоа 94 трилиони долари (2021 година), а сега според најновите проекции, ММФ очекува глобалната економија да достигне речиси 104 трилиони долари во номинална вредност до крајот на 2022 година.

Иако растот продолжува да се движи нагорно, закрепнувањето што се очекуваше во периодот по пандемијата изгледа затегнато. Поради неодамнешните конфликти, тесните грла во синџирот на снабдување и последователната инфлација, глобалните економски проекции се ревидираат надолу.

Глобалниот годишен раст на БДП за 2022 година првично беше проектиран да биде 4,4% заклучно со јануари, но оттогаш тој беше прилагоден на 3,6%.

10 најголеми економии во светот

Соединетите Американски Држави сè уште се економски лидер во светот, со БДП од 25,3 трилиони долари, што сочинува речиси една четвртина од глобалната економија. Следува Кина со 19,9 трилиони долари. Еве ги првите 10 земји во однос на БДП:

Фаворит во Европа е Германија со 4,3 трилиони долари, а Велика Британија е на второ место. Една значајна промена од последните објавени бројки е тоа што Бразил сега ги влезе во првите 10, откако ја надмина Јужна Кореја. Русија падна на 11-то место, со БДП од 1,8 трилиони долари.

Додека растот на БДП на Кина е забавен во последниве години, проекциите сè уште покажуваат дека земјата ќе ги надмине САД до 2030 година, симнувајќи го од тронот светскиот економски лидер.

Еден регион кој исто така се очекува да доживее раст во блиска иднина се Блискиот Исток и Северна Африка, благодарение на повисоките цени на нафтата – особено Ирак и Саудиска Арабија се водечки на оваа цена. Регионалниот раст на БДП во областа се очекува да биде околу 5% во 2022 година.

10 најмали економии во светот

Некои од најмалите економии во светот беа особено погодени од пандемијата, и последователно беа најпогодени од инфлацијата и недостигот на снабдување со храна како резултат на војната во Украина. Еве ги земјите во светот со најнизок БДП во 2022 година:

Најмалата економија во светот мерена според рангирањето на ММФ е Тувалу со 66 милиони долари. Повеќето од долните 50 се сметаат за земји со низок до среден приход и за земји во развој. Според Светска банка, во земјите во развој, нивото на приход по глава на жител во 2022 година ќе биде околу 5% под трендовите пред пандемијата.

Фото: VisualCapitalist.com