Како мала Балтичка земја ја прекина зависноста од рускиот гас? „Ако можеме ние, тогаш може и остатокот од Европа“

55

Како една мала балтичка земја ја прекина зависноста од рускиот гас. Одговорот на ова прашање е – многу успешно, но не толку брзо. Имено, години пред војната во Украина, Литванија започна со трансформација на својот енергетски систем.

Овој април, Литванија беше меѓу првите земји во Европа што целосно го прекина увозот на руски гас. „Ако можеме да го направиме тоа, тогаш може и остатокот од Европа“, рече нејзиниот претседател на социјалните мрежи. Сепак, како што додаде, овој успех дошол по долгогодишна подготовка.

Поточно, во 2014 година, целиот гас што се користи во Литванија доаѓа од Русија. Сепак, тоа не беше голема количина на овој извор на енергија, ако се земе предвид дека малата балтичка земја има само 2,8 милиони жители. Затоа Литванија троши околу 2,86 милијарди кубни метри гас годишно, што веројатно не е голема работа за руските производители.

Деценија пред тоа оваа земја влезе во ЕУ и НАТО. Малата балтичка земја реши, ако ништо друго, барем да се обиде да биде помалку зависна од својот голем сосед. Така заедно со Естонија и Летонија почна да ги задоволува своите енергетски потреби од Европа.

За овие потреби вложила голема сума пари во изградба на фабрика за течен гас. Парите ги добила од Европската инвестициска банка, а добавувачи за овој енергенс нашла во Скандинавија.

До 2019 година, уделот на рускиот гас падна на 45 отсто, а норвешкиот гас се искачи на 54 отсто. Затоа успеа да го прекине увозот на гас од соседната земја по избувнувањето на војната во Украина, пишува њујоршкиот портал Quartz.