Како производителите на автомобили ја намалија цената на платината?

48

Годинава понудата на платина на светскиот пазар ја надминува побарувачката. Светскиот инвестициски совет за платина (WPIC – Алијанса на странски производители на метал) ја ревидираше својата прогноза за 2021 година, се вели во извештајот на организацијата, цитиран од весникот „Ведомости“.

WPIC ја зголеми својата проценка за вишокот на овој благороден метал на крајот на 2021 година на 769 илјади унци. Ова е многу блиску до максималната регистрирана вредност на вишокот постигнат во 2018 година – 800 илјади.

Во септември, проектираниот суфицит беше само 190.000 унци за тековната година. Во исто време, според прогнозите на организацијата, во 2022 година вишокот платина на светскиот пазар ќе изнесува 637 илјади унци.

До неодамна, во 2019 и 2020 година, на пазарот имаше недостиг од овој благороден метал.

Вкупното производство на платина во светот, земајќи ја предвид преработката во 2021 година, ќе изнесува 8,11 милиони унци (19% повеќе од нивото од 2020 година), во 2022 година е проектирано на 8,24 милиони унци (зголемување од 1%). Во исто време, побарувачката за платина се очекува да порасне за 3% до 7,6 милиони унци во 2022 година, вклучително и зголемување од 34% на побарувачката на инвеститорите.

Прекумерното производство на платина се должи, меѓу другите причини, и на отпуштања во производните планови на производителите на автомобили поради проблеми со микрочиповите, покажа извештајот на WPIC.

Автомобилската индустрија „се тресе“ поради недостиг на микрочипови повеќе од шест месеци. Производителите ширум светот нема да можат да произведат 7-9 милиони автомобили оваа година, проценија аналитичарите на BCG во август.

Во првата половина на 2021 година, загубите на светскиот автомобилски пазар изнесуваа приближно 4 милиони нови автомобили кои не се произведени. Во втората половина од годината, според прогнозите на BCG, нема да се „склопат“ уште 3-5 милиони автомобили. Според статистичките податоци, во 2020 година светот произведе вкупно околу 77 милиони автомобили.

Студијата на WPIC покажува дека побарувачката за платина од производителите на автомобили сепак ќе се зголеми: во 2021 година – за 14%, а во 2022 година – за 20%. Овие бројки се значително пониски од претходните прогнози на организацијата: во своето истражување од март, таа предвиде скок од 25% на побарувачката на платина од автомобилската индустрија во 2021 година.

Сепак, падот на глобалната побарувачка за платина во 2021 година главно се должи на падот на побарувачката од инвестицискиот сектор (пад од 86%), вкл. побарувачка за шипки и монети од платина (намалување од 36% за годината). Истовремено, за 2021 година индустриската побарувачка за платина ќе се зголеми за 26%, а во индустријата за накит порастот е за 5%. Севкупно, глобалната побарувачка на платина во 2021 година ќе се намали за 5% до 7,35 милиони унци, според истражувањето.

Јануарските фјучерси (2022) за платина на Њујоршката берза (NYMEX) се тргуваа за 1.016 долари за унца на 24 ноември. Од почетокот на годината металот поевтини за 8%. Максималната цена на платината за оваа година е регистрирана во февруари – 1.266 долари за унца.

Според аналитичарите, до крајот на 2021 година, цените на платината ќе продолжат да флуктуираат на сегашното ниво – околу 1.000 долари за унца, „под услов да нема изненадувања од Федералните резерви на САД“. Долгорочните изгледи за пазарот на платина се генерално позитивни, велат аналитичарите.