На интернет страницата на старт – ап компанијата Madbits се појави известување според кое нивниот тим се присоединува кон Twitter.
TouchPico, проектор за паметни телефони, започна да собира средства за производство преку Indiegogo кампањата и веќе надмина 80% од посакуваниот износ.
Патиките имаат поддршка од Google maps и преку вибрации на корисниците можат да им го покажат патот по кој треба да се движат.
Американскиот информатички гигант Google ја купи финската компанија Draw Elements, која нуди алатки за тестирање на перформанси и стабилност на графички процесори.
Оваа алатка им овозможува на корисниците, без оглед на нивните вештини за координација и снаоѓање во просторот, нов начин на раскажување и пренесување на приказните.
Тој направи едноставна и поволна web софтверска услуга наменета за микро, мали и средни претпријатија.
Интернет компанијата Yahoo ќе ја купи старт – ап компанијата Flurry со цел да ја зајакне својата позиција поврзана со мобилното огласување.
Сензорите во овој уред ја мерат електричната активност на движењето на раката и препознаваат која е командата што ја дава.
Апликацијата е достапна на пет јазици: босански, англиски, германски, турски и арапски. Освен за преземање на апликацијата, подоцна за прегледување на содржините не е потребен интернет.
Американскиот технолошки гигант Google најави дека ќе основа инвестициски фонд во чиј фокус ќе бидат европски технолошки компании во развој.
Безжичниот полнач за паметни мобилни телефони – Swich, производ на словенечки старт – ап, на платформата Kickstarter досега собрал над 33.800 долари од 213 вложувачи.
Првата платформа за групно финансирање, Katapult.ba, има за цел да го поттикнува претприемништвото, обезбедување на почетни средства за формирање различни старт – ап компании или бизнис идеи, како и можност за поголеми и помали вложувања.
Зак Браун од Охајо одлучил да побара само 10 долари за да направи салата од компири. Неговиот проект сега има над 3.060 донатори, а досега собрал над 34.056 долари.
Овие “паметни“ клупи, освен што ќе им овозможат на случајните минувачи пријатен одмор, им нудат можност да си го наполнат мобилниот телефон и да се поврзат на интернет.
Њујорк е светска метропола каде на технолошката сцена постојано се појавуваат нови старт – ап бизниси.
Најдобриот српски тенисер Новак Ѓоковиќ и поранешната женска тениска шампионка Били Џин Кинг вложија по 3,5 милиони долари во проектот Smart Court.
Стартапите се фокусирани на решавање на прашањата поврзани со образованието, комуникацијата и транспортот.
Мултимилијардерот Ли Ка Шинг од Хонг Конг инвестира 10 милиони долари во американска старт – ап компанија за производство на вештачко месо и кожа.
Billion Dollar Startup Club, листа на старт – ап компании чија вредност надминува една милијарда евра.
Платформата Croinvest.eu е бесплатна за користење, а наменета е за сите домашни физички и правни лица, како и за сите странски државјани кои сакаат да инвестираат во Хрватска.
Нивниот модел “социјално одговорна пластика“ го претвора пластичниот отпад во пари и ги наградува луѓето кои ја чистат околината, не дозволувајќи тој отпад да заврши во морињата.
Со овој револуционерен уред мирисите на шампањското и на чоколадото беа испратени преку мобилен телефон од Париз до Њујорк.
Роботот Марко е создаден во рамки на проект за развој на роботиката како средство за помош во совладување на потешкотиите во развојот на децата.
Дронот може лета до 72 километри на час, а со полна батерија може во воздух да остане 15 минути.