вторник, 9 август, 2022
Сараевскиот Pitch Day за најуспешните стартапи од Словенија, Хрватска, Србија, Црна Гора, Македонија, Косово и Босна и Херцеговина ќе биде влезница во светот на глобалниот бизнис.
Претприемачите живеат во свој свет. Често се фокусираат на детали и на својата визија, поради што губат перцепција на целата ситуација.
Siemens Venture Capital ќе инвестира во млади, иновативни фирми кои развиваат технологија на подрачје на автоматизација на производството и други технологии кои можат да го "трансформираат" стандардното производство.
Хрватскиот центар за социјални иновации и одржлив развој ќе ја стартува првата хрватска crowdfunding платформа за претприемачи, Croinvest.eu и првата B2B и B2C извозна е-продавница, CroMall.
Let’sfundit.mk ќе дозволи објавување на проекти од следниве категории: Уметност, Стрипови, Земјоделство, Професионално танцување, Дизајн, Мода, Цивилно општество, Филм и видео, Храна, Игри, Музика, Издавачка дејност, Технологија, Tеатар, Start Up, Фотографија.
SEEUTech Park е Технолошки парк кој е прв од ваков вид во Македонија и пошироко. Отворен е на 15 Мај 2013 во рамките на Универзитетот на Југоисточна Европа, во Тетово.
Грешките се одличен начин за учење. Но, грешењето воопшто не е забавно.
Фондот треба да располага со 40 милиони евра. Со Светска банка се разговара за кредит од 20 милиони евра, а дополнителните 20 милиони евра планирано е да се соберат од приватни инвеститори.
Со толку многу проекти и понуди, инвеститорот само чека причина да ви каже не. Затоа, не му ја давајте.
Најголемиот регионален инвестициски форум посветен на финансирање на иновативни стартапи, мали и средни претпријатија и развој на претприемништво, Belgrade Venture Forum, почнува денес и ќе трае два дена.
Турскиот национален авиопревозник Turkish Airlines наскоро започнува иницијатива која ќе им овозможи на стартап компаниите да ги презентираат своите проекти/бизнис идеи на патниците што летаат со оваа авиокомпанија.
Вториот по ред Belgrade Venture Forum, најголемиот регионален инвестициски форум посветен на финансирање на иновативни стартапи, мали и средни претпријатија и развој на претприемништво, годинава ќе се одржи на 19 и 20 ноември.
Секој кој ќе се одлучи да стане претприемач, треба да знае дека не постои сигурен пат по кој треба да се оди за во краток рок да се постигне финансиски успех. Од друга страна, треба да биде свесен дека 90% од стартапите исчезнуваат по првите две години.
Бизнисот треба да се движи, а не да се покажува. Вашиот бизнис и личен стил ќе креираат препознатлив бренд само ако знаете истиот да го испорачате.