Нè чека деценија бавен раст: Развиените економии ќе бидат задоволни со раст од дури 1% годишно

43

Глобалната економија веројатно ќе се соочи со една деценија бавен раст, вели Даниел Ласал, автор и главен економист во Tressis Gestion.

Економиите ширум светот се бореа со мноштво „шокови“ – од руската инвазија на Украина до постојаните мерки на Кина со нулта  Ковид – што предизвика пораст на инфлацијата и слабеење на економската активност.

Меѓународниот монетарен фонд сега прогнозира дека растот на глобалниот БДП ќе забави од 6% во 2021 година на 3,2% во 2022 година и 2,7% во 2023 година. Фондот го карактеризира ова како „најслаб профил на раст од 2001 година, освен глобалната финансиска криза и акутната фаза на пандемијата Ковид-19“.

Во меѓувреме, се предвидува глобалната инфлација да се зголеми од 4,7% во 2021 година на 8,8% оваа година, пред да се намали на 6,5% во 2023 година и 4,1% до 2024 година, останувајќи над целните нивоа за многу големи централни банки.

Кина им понуди утеха на економистите и учесниците на пазарот, кога  официјално го објави крајот на карантинот за влезните патници од почетокот на јануари – симболизирајќи го крајот на политиката за нулта Ковид што ја спроведува речиси три години.

Многу, многу, лош раст
Зборувајќи за CNBC, Ласал рече дека потенцијалот за целосно повторно отворање на кинеската економија е „најголемиот позитивен знак“ што може да го очекуваат пазарите во 2023 година.

„Гледавме многу мрачна слика за кинеската економија, која е од суштинско значење не само за растот на остатокот од светот, туку особено за Латинска Америка и Африка“, рече тој.

„Повторното отворање на кинеската економија сигурно ќе даде значителен поттик за растот ширум светот, но исто така – и мислам дека ова е многу важен фактор – германските извозници, француските извозници почувствуваа како изгледаат блокадите и слабеењето на профитот во Кина, и ова сигурно ќе помогне многу.“

Сепак, тој посочи дека ова зголемување нема да се приближи до нивото на раст забележано во годините пред пандемијата некое време.

„Мислам дека веројатно ќе влеземе во една деценија на многу, многу слаб раст, каде што развиените економии ќе имаат среќа со раст од 1 отсто годишно, доколку успеат да го постигнат тоа“, рече Ласал.

„Сега ги живееме последиците од масивните стимулативни пакети кои беа имплементирани во 2020 и 2021 година. Тоа не даде потенцијален раст каков што очекуваа многу економисти“.

Сепак, и покрај мрачните изгледи, тој нагласи дека криза не е на повидок.

„Мислам дека пазарите почнуваат да го ценат опкружувањето во кое глобалната ситуација не е на високо ниво на раст и економски развој, туку само избегнува финансиска криза, а доколку кризата не се случи, тоа секако е позитивно“, рече тој.