Nestlé ги зголеми цените на своите производи за повеќе од 6%

13

Nestlé ги зголеми своите цени за 6,5% во првата половина на 2022 година, бидејќи трошоците на компанијата се качуваат на досега „невидено ниво“.

Најголемата светска компанија за прехранбени производи најмногу ги зголемила своите цени во Северна Америка, со пораст од 9,8 отсто, по што следи Латинска Америка со 9,4 отсто, се вели во соопштението на Nestlé, цитирано од Си-Ен-Ен.

Според Nestlé, зголемувањето на трошоците за стоки, пакување, товар и електрична енергија влијаело на оперативната профитна маржа на компанијата.

„Го ограничивме влијанието на невидените инфлациски притисоци и ограничувањата на синџирот на снабдување преку дисциплинирана контрола на трошоците и оперативна ефикасност“, рече извршниот директор Марк Шнајдер во изјавата.

И покрај повисоките цени, компанијата ја зголеми продажбата на органски производи за 8,1% во периодот, поради силната побарувачка за производи како храна за домашни миленици.

Зголемената инфлација ширум светот ги зголеми трошоците за најголемите светски производители, кои потоа ги пренесоа на потрошувачите.

Друга голема компанија, Unilever, ривал на Nestlé, ги зголеми своите цени во просек за 9,8% во првите шест месеци од годината.

Повисоките цени влијаеја на глобалната несигурност во храната, влошена со руската инвазија на Украина во февруари. Војната ги подигна цените на енергијата и основните производи на рекордно високи нивоа, предизвикувајќи проблеми за земјите победници кои се потпираа на увоз.

Сепак, има некои добри вести: глобалните цени на храната паѓаат три месеци по ред, според Индексот на цените на храната на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации – иако тие сè уште беа за 23 отсто повисоки во јуни во споредба со претходната година.

Светската програма за храна (WFP) проценува дека 47 милиони луѓе гладуваат како резултат на војната во Украина.

Минатата недела Русија и Украина потпишаа договор со кој ќе се овозможи извоз на жито и маслодајни семиња од украинските пристаништа на Црното Море по неколкумесечна блокада.