Нов рекорд во брзина на пренос на податоци: 1,02 петабити во секунда

7

Дури и ако уживате во извонредно брза широкопојасна мрежа дома каде и да живеете во светот, сепак ќе бидете далеку зад новиот рекорд за пренос на податоци: неверојатни 1,02 петабити во секунда. Тоа е милион гигабити кои се движат по линијата секоја секунда. Рекордот го постави тим од Националниот институт за информатичка и комуникациска технологија (NICT) во Јапонија, пренесувајќи податоци на 51,7 километри.

Оптички влакна

Овој пропусен опсег е доволен за истовремено пренос на дури 10 милиони 8K видео фидови. А тоа е многу Netflix. И пред само една година, истражувачите од истиот институт добиваа максимална брзина од околу една третина од она што го прават сега.

Новиот рекорд е постигнат со користење на мрежа од оптички влакна кои не се разликуваат од оние кои моментално се користат за интернет инфраструктура. Тоа, велат истражувачите, треба да ги олесни идните надградби на овој тип на брзина.

Во експериментот се користело повеќејадрено влакно (MCF) со дијаметар од 0,125 mm, при што мултиплексирањето на брановата должина (WDM) делува како магична состојка: оваа технологија значи дека сигналите со различни бранови должини се испраќаат истовремено низ линијата. Во истата линија беа спакувани вкупно 801 канали со паралелна бранова должина.

Четири јадра

Друга иновација беше употребата на четири јадра наместо стандардните, што во основа ги зголеми четирикратно правците за пренос на податоци, а сето тоа ги задржува каблите со иста големина, како стандардната линија со оптички влакна. Истражувачите примениле и разни други технологии за оптимизација, засилување на сигналот и декодирање.

Во специјализираните експерименти како овој, обично постои рамнотежа помеѓу растојанието и брзината – големите брзини потешко се одржуваат на подолги растојанија. Тимот планира да продолжи да ја подобрува брзината на преносот и растојанието на пренос во своето идно истражување.

Полесна имплементација

Петабит брзината што истата група истражувачи ја достигна во декември 2020 година беше постигната со покомплицирана технологија која бара дополнително кодирање и декодирање на сигналот. Системот што се користи во овој случај е полесен за имплементација во вистински физички мрежи и е повеќе како постоечка инфраструктура.

Ова истражување на јапонски експерти беше претставено неодамна на Меѓународната конференција за ласери и електрооптика CLEO 2022.