„Отворен Балкан“: Како да се вработите во три земји без бариери?

59

Граѓаните на Србија, Северна Македонија и Албанија ќе можат да се вработат во тие земји со идентификациски броеви на „Отворен Балкан“ без дополнителни административни бариери.

Ненад Ѓурѓевиќ, советник на претседателот на Стопанската комора на Србија, вели дека првите броеви се очекува да бидат објавени на крајот на мај. Недостигот од работна сила во сите три земји е во областа на земјоделството, градежништвото, угостителството и туризмот, вели Ѓурѓевиќ.

Слободниот пристап до пазарот на трудот во Западен Балкан и процесот што го овозможува се регулирани со договори потпишани кон крајот на декември во Тирана.

Ѓурѓевиќ за РТС изјави дека се планира граѓанин кој сака да се вработи во една од овие три земји, преку порталот е-Влада да ги внесува своите податоци и дека на тој начин ќе го добие идентификацискиот број на иницијативата „Отворен Балкан“.

Според него, во целиот процес е активно вклучена и Стопанската комора на Србија, но не е директно надлежна, а се очекува броевите да бидат издадени на крајот на мај, а првите лични карти да бидат издадени на самитот во Скопје на почетокот на јуни.

„Во тек се разговори меѓу надлежните институции на техничко ниво, за да се поврзат овие шеми за до крајот на мај да имаме можност да издадеме таканаречен електричен матичен број, врз основа на кој вие ќе ја добиете личната карта“, објаснува Ѓурѓевиќ.

Тој посочува дека целта е истата процедура да има и во Србија, Северна Македонија и Албанија.

„Целта е информациите да бидат достапни во целост, на четири јазици, на порталите за е-влада: на три домашни јазици: албански, македонски, српски и англиски“, објаснува Ѓурѓевиќ.

Според него, целта е сите правила да бидат слични и усогласени со нормите на ЕУ.

„Покрај поврзувањето на овие три земји на пазарот на труд, целта е да се направи се што е договорено во рамките на ЕУ. Нашата цел не е да создадеме посебен пазар надвор од светот, туку пазар што може да се приклучи на единствениот пазар на ЕУ рамноправно утре“, објаснува Ѓурѓевиќ.

Договорот вклучува поедноставни процедури за влез, преселување, престој и работа. Запрашан дали работната дозвола е траен документ, Ѓурѓевиќ рече дека најверојатно тие ќе бидат поврзани со периодот предвиден во договорот со работодавачот, но дека за тоа се уште се разговара.

Тој посочува дека во сите три земји има недостиг на работна сила во областа на земјоделството, градежништвото, угостителството и туризмот.

Истакнува дека во рамки на иницијативата „Отворен Балкан“ се разговара и за признавањето на квалификациите на граѓаните што ги стекнале во матичната земја.

Посочи дека главната позитивна страна на „Отворен Балкан“ е градењето доверба.

„Иницијативата води кон градење доверба меѓу политичките лидери, институциите, поединците. Создава атмосфера во која подобро се занимавате и соработувате“, заклучува Ненад Ѓурѓевиќ, советник на претседателот на Стопанската комора на Србија.