Прекините во синџирот на снабдување продолжуваат да го оптоваруваат бизнисот на Тојота

15

Јапонскиот производител на автомобили Тојота оствари 1900 милијарди јени (околу 13,5 милијарди евра) нето добивка во деветте месеци од фискалната година, што е за 18 отсто помалку од една година порано. Високите цени на материјалите и прекините во синџирите на снабдување продолжуваат да влијаат на бизнисот. Во меѓувреме, приходите растат.
Производителот на автомобили со седиште во близина на Нагоја ги зголеми приходите во деветте месеци на годишна основа за 18 отсто на 27,5 трилиони јени, пренесува германската новинска агенција dpa.

Глобалниот гигант минатата година испорача 10,48 милиони возила, приближно исто како и претходната година, а производството се зголеми за 5,3 проценти на 10,61 милиони возила, и покрај сè уште присутните тесни грла во синџирите на снабдување. Така Toyota го задржа приматот меѓу светските автомобилски компании.

Тојота продолжува да ги чувствува негативните ефекти од високите цени на материјалите и други нарушувања во синџирите на снабдување, особено во областа на мемориските чипови. Сепак, се чини дека ефектите се помали отколку во некои други општества. Европскиот гигант Фолксваген  на пример, лани поради сите овие проблеми мораше да го намали производството за седум отсто, потсетуваат од ДПА.

„Добавувачите и нашите производни единици работеа напорно во ситуација кога плановите за производство брзо се променија поради фактори како што се недостигот на полупроводници и разни природни катастрофи“, велат од Тојота. Тие уверија дека работат на брзо изнаоѓање алтернативни залихи и создавање стабилни синџири на снабдување со прилагодување на дизајнот.

Мултинационалната останува на планираната нето добивка за целата деловна година. Ова треба да достигне околу 2.400 милијарди јени, што значи пад од 17% на годишна основа.

Само во третиот квартал, нето-добивката од речиси 728 милијарди јени беше осум отсто помала на годишно ниво, а компанијата веќе забележа благ годишен пораст на оперативната добивка, бидејќи позитивните ефекти од слабиот јен и растот на производството го надминаа високиот материјални трошоци.

Фото: Pixabay