Први септември дојде, а касичката е празна: Како да заштедите брзо и лесно?

52

Речиси насекаде во светот, 1 септември е симбол на почетокот, на ново поглавје во животот, било на приватно или деловно ниво.

Децата се враќаат на училиште, а вработените одат на работа, по одмор, море и често – поимпулсивно трошење пари.

Меѓутоа, бидејќи пандемијата не се смирува, постојат индикации дека светските економии би можеле повторно да се најдат во неволја, барем делумно. Ова секако влијае на обемот на личната потрошувачка, БДП, безбедноста на граѓаните, јавните финансии, но и буџетот на домаќинствата.

Всушност, штедењето не мора да биде толку тешко како што мислите. Се разбира, треба да имате јасен став, цврста одлука и трпение, и пред се – целта за која ги оставате парите настрана секој месец.

1. Избегнувајте (намалете) брза храна и кафе надвор

Направете избор: ако имате омилен ресторан, се разбира дека понекогаш ќе одите во него, но изберете вистинско време и нарачајте јадења што вредат за вашите пари, бидејќи е природно дека оброкот надвор (подготвен од некого) – чини повеќе отколку таков што го подготвувате дома.

Ако кафето во кафуле, во просек, чини 80-100 денари, а вие ја практикувате оваа навика најмалку половина месец, тогаш тоа чини од 1.200 до 1.500 денари. За почеток, обидете се да ја намалите количината на половина, т.е. откажете се од 7, 8 кафиња месечно.

Овој тип на трошење е многу почест во лето кога се движиме повеќе, остануваме почесто надвор, особено кога има слободни денови. Исто така, многумина не земаат предвид кога се на море и обично даваат многу пари за храна и пијалоци надвор од куќата.

На прв поглед, не изгледа дека губите многу пари, но со текот на времето, вашиот паричник станува се потенок.

2. Им давате приоритет на фиксните, а дури потоа на секундарните трошоци

Кои се стандардните трошоци? Едноставно, оние поврзани со домување, градинка, сметки, автомобил (ако го имате), храна. Иако поседувањето автомобил и полнењето гориво е луксуз за многумина денес, не само во нашата земја, туку и во светот, многумина не можат да замислат ниту еден ден без автомобил – и овој трошок се поправи со текот на времето.

Секундарното се однесува на купување облека / обувки, опрема за куќи, давање пари за забава, спортски активности и слично. Кога ги сумирате фиксните трошоци, направете проценка колку пари имате, и за секој случај – секогаш сметајте на некои непланирани трошоци месечно.

3. Паузирајте со користење на кредитна картичка

Иако не изгледа така, ова е можеби најбезболниот начин да започнете ново поглавје во животот порелаксирано – барем во областа на финансиите. Проблемот со овој тип на картички е што луѓето премногу често се „релаксираат“, не земајќи предвид колку трошат, а кога ќе се соберат ратите – доцна сфаќаат дека изнесуваат речиси половина од нивната плата.

Исто така, иако многу земји во светот одбиваат готовина, користејќи ја само картичката, готовината има свои предности – барем во контекст на заштедите, и ако вашиот буџет е ограничен, треба да го „измерите“ секој потрошен денар.

Платежните картички, исто така, можат да бидат „трик“ за потрошувачите: подобро е повремено да вадите готовина и да се движите во тие рамки, во смисла на трошење. Можете да поставите дневен / неделен / месечен буџет.