Што “големите“ и успешни би сакале да знаат кога ја започнале кариерата

44

Сите зборуваат за постигнувањата на оние кои се успешни, кои со почит ги нарекуваат и „големи“.

Има многу претприемачи, уметници, научници, професори на крајот од својата кариера, кои сега се во зрели години и кои би можеле да кажат многу корисни и паметни работи на некој кој штотуку почнува. На некој што сака да слушне.

Сите тие кариери и животни приказни на ’големите’ изгледаат многу исполирано, уредно, како да течеа ‘во движење’, во права линија и нагорнина.

Но, дали сè беше толку розово и сјајно, мазно и удобно?

Имаше многу падови, лоши одлуки, заостанување, стагнација, жртви.

Од големиот број говори одржани од успешни луѓе на сцената на TEDx, избравме неколку и нивните одговори на прашањето:

Што би сакале да знаете кога ја започнавте кариерата?

Тие се во зрели години, тие се во групата на ‘големи’, успешни луѓе со завидно искуство и биографии.

Размислете за вашиот следен проект сега, а не подоцна!
(Ерика Хамден, астрофизичар: Работев со години како професор и во исто време развивав идеи кои ми се допаднаа, но не беа мои. Посакувам да потрошив повеќе време како млад доктор на науки, размислувајќи за тоа што сакам да правам , што сакам да го развијам мојот проект.)

Не плашете се да прашате или да не успеете!
(Лорен Салан, палеобиолог: Дури и кога бевте на факултет, вашите професори ве чекаа да се појавите со прашања или да побарате помош. Да го знаев тоа, ќе ми беше многу полесно. А подоцна, јас би можел многу полесно да се справи со неуспесите и неуспесите ако ги прашав колегите научници кога не ги знаев одговорите. Не си единствениот што се соочува со неуспех. Сите се чувствуваат исто.)

Успешните луѓе велат: Преговорите се моќ!
Јасмин Патеја, уметник: Посакувам да знаев како да преговарам на самиот почеток. Мислев дека вештината на преговарање е вродена, но сега знам дека не е. Просторот помеѓу тоа ДА и НЕ е всушност развивање на способности, алатки и личен раст. Посакувам да знаев дека секој сноси одговорност и дека тоа значи да се познаваат сопствените граници. Исто така, би сакал да можам да кажам НЕ на некои работи. Преговорите всушност ви носат моќ.)

Не ви требаат сомнежи!
Адитал Ела, дизајнер: Би сакал да знаев дека можам да се потпрам на себе, на моите способности да растам и напредувам и да ги надминам сите сомнежи што ги имав за себе и за другите. Посакувам да знаев на почетокот дека можам да водам сопствена компанија.)

Успехот ќе дојде и ќе си оди и тоа е во ред
Еман Мухамед, фоторепортер: Посакувам на почетокот да знаев дека целта не е успехот. Успехот е повеќе фаза или чувство. Еден пат сте успешни, други не сте. Тоа не е трајна состојба. Нема простор за вина или срам кога успехот и неуспехот се наизменично. Всушност, тоа е норма. Сега знам дека кариерата се менува и важно е моето разбирање на сите околности.

Не се важни само големите скокови!
Олга Јуркова, уредничка и новинарка: Посакувам на почетокот да разбрав дека малите чекори водат до големи промени. Секоја голема цел можете да ја поделите на мали чекори. И, понекогаш треба да направите чекор назад, на пример, да прифатите работа што се плаќа помалку, но која ќе ви помогне професионално да растете или која ќе ви отвори нови можности.

Соништата имаат свое време!
Анита Дорон, режисер: За да се остварат соништата, нема рокови. Исто како семе кое набабрува и бара пукнатина низ која ќе се пробие микробот. Соништата имаат свое време и форма, затоа опуштете се и фокусирајте се на вашата работа, длабоко и посветено. Ништо повеќе. Уживајте во процесот.

Секогаш можете да започнете ново патување!
Нанфу Ванг, режисер на документарни филмови: Почнав да работам многу доцна. Кога ја зедов камерата, знаењето што го имав беше на ниво на шестгодишно дете. 16-годишникот беше технички пописмен отколку јас тогаш. Но ме турна надежта и љубовта. Посакувам тогаш да знаев дека е можно да започнеш нова работа што ја сакаш во секое време, на 50 или 60 години. Ќе ми беше многу полесно.