Светот е во нов режим: Никогаш не било потешко за инвеститорите да изберат на што да се „обложуваат“

85

По глобалната финансиска криза, тектонските поместувања во глобалната економија доведоа до голем пораст на речиси секоја класа на средства управувана од инвеститори. Потоа, минатата година пролата беше: продадете сè.

Годинава, за прв пат по деценија и пол, инвеститорите ќе треба да шпекулираат што ќе се случува во светот.

Иако S&P 500 ја заврши 2022 година со пад од 19%, повеќето аналитичари се согласија дека инфлацијата најверојатно го достигнала врвот, но дека ќе има блага рецесија во богатите земји во текот на првите два квартали од 2023 година, пишува Wall Street Journal.

Погодувањето на долг рок е најтешко досега

2022 година беше година на брза транзиција од „бум“ во „пад“, нестабилни цени и агресивно заострување на монетарната политика од страна на централните банки. Ова е  спротивно од периодот што започна во 2008 година – можеби дури и во 1990-тите – кој се карактеризираше со пригушен, но стабилен раст и инфлација и ултра ниски каматни стапки. Значи, што може да се предвиди?

BlackRock, најголемиот светски инвестициски фонд со над 10 трилиони долари под управување, верува дека светот е во нов режим. Предупредува дека „очекуваме дека инфлацијата ќе се ублажи, но ќе остане упорно над целта на централната банка од 2 отсто“.

Постојат два главни аргументи кои го поддржуваат овој светоглед. Првата, потврдена од познатиот британски економист Чарлс Гудхарт, е дека прогресивното стареење на населението ја намалува работната сила, зголемувајќи ја преговарачката моќ на работната сила. Интеграцијата на кинеските работници во глобалната економија го запре овој тренд, но политиката на едно дете на земјата сега предизвика демографски пресврт. Вториот го вклучува дисциплинирачкиот ефект на глобализацијата врз побарувачката за работна сила и цените на стоките и услугите со кои може да се тргува. Светот сега се враќа на економските и финансиските блокови, кои војната во Украина може да ги забрза.

Ако тоа е вистина, тогаш обврзниците се многу помалку привлечни за долгорочните инвеститори. Инвеститорите треба да се одлучат за хартии од вредност и производи поврзани со инфлација и да изберат акции во сектори со ниска цена или „вредност“ со предвидлива заработка, според WSJ.

Филозофија и инвеститори
Швајцарската банка УБС ги советува клиентите да се обложуваат на пад на инфлацијата и да вложат пари во добитниците во последните две децении, вклучително и долгорочни обврзници и акции за „раст“ како технолошкиот гигант Нетфликс. Економистите на УБС нагласуваат дека глобализацијата само ја намали инфлацијата за околу 0,16 процентни поени годишно и дека, врз основа на досегашните корпоративни најави, продолжувањето на производството ќе се случи само во мал обем.

Исто така, податоците не ја поддржуваат наводната врска помеѓу прогресивното стареење и повисоката инфлација – многу теоретичари дури веруваат дека стареењето треба да го намали. Поедноставно е дека падот на стапките на синдикализација низ западните земји ја ослабна преговарачката моќ на работниците и дека оваа дезинфлаторна сила останува на сила. Во Соединетите Американски Држави, 12% од работниците се синдикални, во споредба со 21% во 1983 година. Но, дури и ова е комплицирано, бидејќи зголемувањето на платите е лошо објаснување за инфлацијата.

Инвеститорите, заклучува WSJ, сега мора да изберат каде стојат во големите филозофски дебати кои влијаат на пазарите. Едноставно не можам повеќе да ги игнорираат.