Цените на храната уриваат рекорди – ова е најважната причина

39

Меѓународната заедница сè повеќе посветува внимание на големата зависност на земјата од руското ѓубриво, кое, сепак, поскапе минатата година на рекордно високо ниво, што претставува голем притисок врз производството на храна, а со тоа и врз цените оваа година, пишува RTV SLO.
Европа не зависи само од рускиот гас, туку и од вештачките ѓубрива. Русија е најголемиот светски извозник на ѓубрива. Промените во нивниот извоз и цени имаат импликации за целиот свет.

Цените на ѓубривата растат во последните две години, а по избувнувањето на војната, Москва ги усвои извозните квоти за ѓубрива, кои ги продолжи до мај оваа година. Сега помалку извезува во Европа, а повеќе во земји како Индија, Турција и Виетнам.

Откако цените на природниот гас, неопходен за производство на вештачки ѓубрива, нагло пораснаа, многу фабрики ширум Европа го прекинаа производството, што дополнително ја зајакна улогата на Русија како монопол. Во првите десет месеци од минатата година Москва ги зголемила приходите од извоз за 70 отсто, на 16 милијарди долари, покажуваат податоците на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации.

Руската храна и ѓубрива инаку се изземени од западните санкции против Москва со цел да се обезбеди безбедност на храната во светот. Како што рече генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш, цените на ѓубривата достигнаа 250 отсто од нивото пред пандемијата. Доколку ги нема по количина и цена, тоа значи помало производство на храна годинава за многу земји.

Украинските земјоделци исто така имаат високи влезни трошоци. Според Моника Тотова, аналитичар во Агенцијата за земјоделство и храна, загрижени се од можноста за откуп на квалитетни семиња и ѓубрива за новата реколта, поради што најверојатно ќе се намалат во следната сезона. Прашањето дали поминаа деновите на евтина храна сè повеќе е во преден план, но сигурно е дека рускиот претседател Владимир Путин може да ја користи храната како оружје.