Wells Fargo: Рецесијата веќе пристигна во САД

20

Повеќе не треба да се грижиме за тоа кога ќе дојде рецесија во САД бидејќи веќе сме во неа, според Wells Fargo Investment Institute.

Инвестициските стратези на банката веруваат дека САД се упатуваат кон рецесија во втората половина од годината во услови на висока инфлација и негативно расположение кај потрошувачите и корпорациите, што означува промена во трошењето. Таа прогноза се разликува од пред нешто повеќе од еден месец, кога групата предвидуваше блага рецесија и дури подоцна оваа година, при што банката сега ја подигна својата сериозност до „умерена“.

Додека неколку главни играчи на Волстрит, како Guggenheim и Nomura Securities предвидуваат рецесија до крајот на следната година, прогнозата на институтот е една од првите кои велат дека сега се случува пад.

„Од една страна е техничкиот дел од рецесијата, но има и значително влошување на потрошувачката и вработеноста“, рече Самир Самана, висок стратег на глобалниот пазар во инвестициската групација. „Техничкиот дел ќе се случи во првата половина од годинава, а главниот товар на невработеноста и потрошувачката ќе биде во втората половина од годинава“, рече тој во четвртокот.

БДП на САД падна за околу 1,6 отсто во првиот квартал, а податоците во реално време од Банката на федерални резерви на Атланта покажаа пад од слична големина во трите месеци заклучно со 30 јуни – но официјалниот извештај на владата за прелиминарната проценка нема да биде објавен до подоцна во јули.

Доколку покаже негативен раст, САД ќе бидат во техничка рецесија. Но, пошироко користената мерка што ја користи Националното биро за економски истражувања – приватната организација одговорна за одредување на официјалниот момент на рецесија – е забележителен пад на цела економија на голем број индикатори, вклучувајќи го пазарот на трудот, инвестициите и трошоците.

Групата на Самана соопшти дека ефектот ќе го почувствуваат Американците до крајот на оваа година. Тие сега предвидуваат стапки на невработеност од 5,2% до крајот на 2023 година и 4,3% оваа година, и двете се зголемени од нивните претходни прогнози од 4,4% и 3,8%, соодветно.

Стапката на невработеност во јуни се очекува да се задржи на 3,6% – блиску до најниското ниво по повеќе од 50 години – пред да бидат објавени владините податоци во петок.

Потрошувачките цени, кои веќе растат со најбрзо темпо во последните 40 години, се очекува дополнително да се забрзаат во јуни до 8,8% од претходната година. Тоа ќе ги принуди Федералните резерви да дејствуваат поагресивно во зголемувањето на каматните стапки за да го „оладат“ растот на цените, што ќе доведе до поголем шок за пазарот на трудот и трошоците, според Самана.

Тој, исто така, забележа неодамнешен коментар од Walmart Inc. и Target Corp., кои забележаа промена во она што луѓето го купуваат додека цените се зголемуваат. Ова е обележано со повеќе трошење на основни работи, како храна, и помалку за дополнителни набавки – како облека.