Забрзувањето на инфлацијата во САД може да предизвика пазарна паника

25

Банката на федерални резерви толку многу се трудеше да избегне повторување на „пазарната хистерија“ од 2013 година – и беше толку успешна во тоа – што на крајот може да дојде до силна реакција, пишува Брајан Чапата за „Блумберг“.

Само една недела откако централната банка објави дека ќе започне со намалување на месечните купувања на обврзници на 120 милијарди долари со стапка што ќе трае осум месеци, податоците од Министерството за труд покажаа дека индексот на потрошувачки цени на САД (CPI) се зголеми за 6,2% во октомври во однос на година претходно, најбрза годишна стапка од 1990 година. Месечниот раст е 0,9%, најостро зголемување во последните четири месеци. Во меѓувреме, базичната инфлација, која ги исклучува нестабилните цени на храната и енергијата, скокна на 4,6%. Претседателот на ФЕД, Џером Пауел, претходно на прес-конференција призна дека „сегашното ниво на инфлација воопшто не е во согласност со стабилноста на цените“.

Значи, што би рекол тој за овие најнови податоци?

Всушност, тој или другите директори на ФЕД не можат многу друго да кажат освен да се држат до нивната линија дека очекуваат ова ниво на инфлација на крајот да биде минливо и да избледи околу средината на следната година. Всушност, претседателката на филијалата на ФЕД во Сан Франциско, Мери Дејли, по извештајот за CPI изјави дека е „прерано“ да се сменат ставовите за зголемување на каматните стапки. Едвај е случајно што предвидената временска рамка на централната банка за ублажување на инфлациските притисоци совршено се вклопува со нејзината сегашна стапка на откуп на средства.

Проблемот, како што забележа мојот колега од Блумберг, Конор Сен на Твитер, пишува Чапата, е што очекувањата на ФЕД и администрацијата на Бајден за инфлација оваа година беа целосно погрешни. Растот на цените траеше подолго од очекуваното. И што е најважно, тие веќе не се во можност да ги посочат очигледните карактеристики на процесот на отворање на економијата како причина за забрзана инфлација. „Навистина е страшно што барам такво отстапување, но не можам да најдам“, напиша на Твитер Мајкл Ештон, познат и како „Inflation Guy“.

Bloomberg Economics не очекува базичната инфлација да достигне врв пред јануари.

Вообичаено, овој тип на широко распространета загриженост за инфлацијата, кога пазарот на трудот е затегнат според многу мерки, би барал регулаторен одговор. Но, што треба да направи ФЕД? Пауел посочи дека централната банка нема да ги зголеми каматните стапки додека сè уште купува обврзници. Трговците воопшто не треба да ги поврзуваат намалувањето на откупот и зголемувањето на каматните стапки, рече тој, бидејќи последното бара построг тест.

Единствениот регулаторен лост што ФЕД може да го повлече во моментов е да го забрза намалувањето на купување на средства. Но, постои добра причина да се верува дека таквиот потег би ги иритирал луѓето, потенцијално предизвикувајќи паника на пазарот.

Размислете за пораката, што таквата промена, би ја испратила на пазарите. Прво, тоа би ја поткопало позицијата на централната банка дека намалувањето на купувањето и зголемувањето на каматните стапки се целосно одвоени – јасната последица на првото би била дека ФЕД мора брзо да достигне точка каде што може да ги зголеми каматните стапки за да се справи со притисокот на цените. Второ, тоа би било имплицитно признание од страна на Пауел и неговите колеги дека згрешиле кога мислеле дека инфлацијата е минлива, што предизвикува сомнеж за нивната способност да ја контролираат. Ова за возврат може дополнително да ги зголеми инфлациските очекувања за наредните години.

Долниот крај на пазарот на американски државни хартии од вредност (ДХВ) веќе покажува знаци на паника. Двегодишниот принос порасна за околу 0,09 процентни поени по извештајот за CPI, најголемото еднодневно движење од 2019 година, исклучувајќи ги флуктуациите во средината на кризата со Ковид. Петгодишниот принос дополнително се зголеми, скокајќи за 0,10 процентни поени, намалувајќи го распонот од 30-годишните акции на само 0,68 процентни поени, што е најниско од март 2020 година.

Иако кривата на принос сè уште е далеку од враќање – пократките рокови за да носат повеќе од подолгите – класичен знак за претстојниот економски пад – почнува да изгледа како трговците со обврзници да размислуваат за ФЕД, кој ќе мора да ја заостри својата политика агресивно за да ги сопре инфлаторниот притисок, дури и ако го задушува растот.

За оние кои веруваат дека Банката на федерални резерви не е особено имуна на политиката, може да изгледа дека промена би била многу малку веројатна пред важните среднорочни избори за една година. Но, исто така, можно е забрзувањето на инфлацијата да биде уште попроблематично за Џо Бајден и другите демократи. Претседателот рече дека намалувањето на инфлацијата е главен приоритет и дека зависи од независната ФЕД „да ги преземе неопходните чекори за да се бори против неа“. Демократскиот сенатор Џо Манчин од Западна Вирџинија, пак, на Твитер напиша дека „Американците знаат дека данокот на инфлација е реален и дека Вашингтон повеќе не може да ја игнорира економската болка што Американците ја доживуваат секој ден“.

Директорите на ФЕД може да се обидат да ги решат овие грижи со користење на нивните индивидуални прогнози за потенцијални зголемувања на каматните стапки, кои ќе бидат ажурирани по состанокот на Федералната комисија за отворен пазар во декември. Во моментов тие се поделени на зголемување на каматните стапки и нивно останување непроменети во 2022 година. Според последните податоци, просечната прогноза речиси сигурно ќе се искачи до едно зголемување на каматните стапки. Две може да бидат премногу.

Ваквото сигнализирање, без всушност да направи ништо, е практика на монетарните власти од јуни, кога ги изненадија пазарите обложувајќи се на две покачувања на каматите во 2023 година. Овојпат можеби нема да биде доволно за да се смират стравувањата од инфлација.

Најверојатниот исход останува ФЕД да избегне двоумење, држејќи се до својата нова регулаторна рамка и надевајќи се дека проблемите со синџирот на снабдување ќе бидат доволно ублажени до јуни, така што инфлацијата ќе се забави и ФЕД може постепено да започне. да ги зголеми каматните стапки во втората половина на следната година. Но, бројките за CPI го зголемуваат ризикот дека температурите во Вашингтон ќе бидат превисоки за девизниот курс да остане непроменет толку долго, оставајќи ја ФЕД без друг избор освен да го забрза намалувањето на купувањата во одреден момент на почетокот на 2022 година.

Ако тоа се случи, внимавајте на нова пазарна хистерија.