Зошто централните банки сè повеќе го „чуваат“ кинескиот јуан во резерви?

33

Големото геополитичко престројување кое моментално се случува во светот, поттикнато од агресијата врз Украина, се рефлектира и во постепената ерозија на доларот како водечка валута во девизните резерви на централните банки.

Според „Фајненшл тајмс“, се позабележителен е интересот на централните банки за зголемување на изложеноста на девизните резерви кон кинескиот јуан.

Уделот на менаџерите на девизните резерви во светските централни банки кои инвестирале или се заинтересирани да инвестираат во кинеската валута се зголемил од минатогодишните 81 отсто на 85 отсто годинава, покажува годишното истражување на швајцарската банка UBS спроведено на 30 водечки централни банките меѓу април и јуни, пренесува Пословни дневник.

„Сведоци сме на постепена ерозија на доларот“, вели Масимилијано Кастели, шеф на стратешка анализа во одделот за глобални пазари во UBS. „Сликата што се појавува е мултиполарен валутен систем“, додаде Кастели.

Зголемениот интерес за кинескиот јуан дојде откако западните земји замрзнаа околу 300 милијарди долари од руските девизни резерви како одговор на инвазијата на режимот на Путин на соседна Украина. Иако повеќето централни банки сметаат дека тој настан е изолиран, тој дефинитивно ги заостри односите меѓу западните земји и Русија и ги комплицира односите со земјите кои не се приклучија на санкциите, како што е Кина.

Тоа го забрза проширувањето на јазот меѓу Кина и САД што започна за време на трговската војна започната за време на администрацијата на Доналд Трамп. Во овој контекст, четири петтини од испитаниците во истражувањето на UBS оценуваат дека ова е потег во насока на создавање мултиполарен свет кој ќе биде од корист за јуанот. Помалку од половина мислат дека доларот ќе има корист од тоа.

Високата инфлација и (засега неуспешните) напори на ФЕД да ја намали со зголемување на каматните стапки, исто така, влијаат на краткорочниот рејтинг на доларот. Треба да се нагласи дека другите централни банки обично го држат доларот преку изложеност на американски државни обврзници, кои беа цел на остра распродажба оваа година поради заострувањето на монетарната политика од страна на ФЕД.

Истражувањето покажа дека оние што управуваат со девизните резерви бараат алтернативни форми на средства, како акции, зелени обврзници или должнички хартии од вредност заштитени со инфлација. Речиси половина од испитаниците истакнуваат дека нивните портфолија годинава се значително поразновидни од лани.