Зошто Русија не трпи штета и покрај намалениот извоз на гас во Европа?

65

Сè поагресивните акции на Русија против нејзините европски купувачи на гас го земаат својот данок. Извозот на руски природен гас е намален за повеќе од една четвртина од јануари. Но, зголемените цени ја одржаа руската каса во добра состојба иако испораките се прекинати.

Извозот на руски гас во земјите надвор од Комонвелтот на независни држави, кој вклучува 11 земји од Централна Азија и Источна Европа, падна за речиси 28 отсто во првите пет месеци од 2022 година, објави во средата рускиот државен енергетски гигант Газпром.

„Газпром“ досега прекина најмалку 20 милијарди кубни метри гас годишно на клиентите во шест европски земји – Полска, Бугарија, Финска, Данска, Германија и Холандија – поради неплаќање во рубљи, на барање на рускиот претседател. Владимир Путин.

Тоа изнесува речиси 13 отсто од вкупниот годишен увоз на гас во Европската унија од Русија, според Меѓународната агенција за енергетика.

Сепак, Џејмс Хакстеп, шеф за анализа на гас во S&P Global Commodity Insights, изјави за CNN Business дека цените на бензинот се зголемиле во просек до 96 евра за мегават-час во текот на 2022 година. Како резултат на тоа, Русија веројатно нема да генерира значително помал приход без нови намалувања, рече Хакстеп.

По ултиматумот на Путин, Газпром им понуди на клиентите решение. Купувачите би можеле да уплатат во евра или долари на сметка во руската Гаспромбанка, која потоа средствата би ги претворила во рубљи и би ги префрлила на друга сметка од која би се плаќале во Русија.

Многу големи клиенти ја прифатија понудата на Газпром за одржување на протокот на гас. Но, другите се спротивставија. Во вторникот, Шел енерџи објави дека не се согласила со нови услови за плаќање, што резултираше со тоа што Газпром ја прекина испораката до своите германски клиенти. Холандската GasTerra на сличен начин објави во соопштението од понеделникот дека нема да ги исполни барањата на Газпром за еднострани плаќања.

ЕУ го зголемува увозот на течен гас

ЕУ веќе брзо се движи кон намалување на зависноста од Москва, зголемувајќи го увозот на течен природен гас (ЛНГ) и ветувајќи дека ќе ја намали потрошувачката на руски гас за 66 отсто пред крајот на оваа година.

Земјите исто така се тркаат да ги надополнат капацитетите за складирање гас пред зимата за да избегнат потенцијални катастрофални шокови во снабдувањето. Европската унија си постави цел до ноември да ги наполни подземните складишта во нејзините земји-членки за најмалку 80 отсто.

Германија, најголемата европска економија, во голема мера се потпира на рускиот гас за загревање на домаќинствата и за напојување на тешката индустрија, но успеа да го намали уделот на рускиот гас во увозот од 55% на 35% пред почетокот на војната во Украина.

Русија можеби сè уште не го почувствува влијанието. Иако ЕУ е најголемиот светски купувач на гас, зголемените цени на нафтата и природниот гас ги зголемија приходите на Москва. Увозот на фосилни горива во ЕУ од Русија генерирал 47 милијарди долари во двата месеци по инвазијата на Украина, двојно повеќе од вредноста во истиот период во 2021 година.

И некои од најголемите европски енергетски компании го започнаа процесот на отворање нови сметки со Газпромбанк за одржување на протокот на гас, и покрај инсистирањето на претставниците на ЕУ дека таквиот потег би бил спротивен на санкциите против Русија.

Но, како што Европа се повеќе и повеќе се оддалечува од рускиот гас, на Москва ќе и биде потешко да најде замени купувачи во наредните месеци – како што направи за нејзината нафта – бидејќи извозот на гас главно се испорачува преку цевководи, за што може да бидат потребни години за да се изгради, заклучува CNN.