Зошто сè повеќе земји забрануваат „копање“ биткоин?

48

Се повеќе влади ширум светот забрануваат копање биткоини во нивните земји. Дали сепак судбината на криптовалутите е доведена во прашање во контекст на глобалната енергетска криза?

Биткоинот во последно време минува низ тешки времиња – неговата цена повторно руши антирекорди. Сепак, во блиска иднина, најпопуларната криптовалута и нејзините „роднини“ може да се соочат со уште поголеми проблеми. По целосната забрана за биткоини во Кина, другите земји постепено воведоа слични ограничувања, а многу фарми за криптовалути почнаа да мигрираат на други дестинации.

Првично, акндинавските земји, Казахстан, Иран, Косово и Абхазија, станаа рај за крипто-рударите. Но, во последниве месеци, овде почнаа да се појавуваат сериозни проблеми за оние кои сакаат да копаат криптовалути, забележува „Fortune“. Работењето на фармите за криптовалути доведе до прекини на електричната енергија ширум светот, од Техеран до Алмати, а локалните власти имаат намера да се борат против тоа со сите расположливи средства.

Косово стана рај за крипто-рударите, благодарение на релативно евтината електрична енергија што ја снабдуваат локалните електрани на јаглен. Сега, сепак, регионот мора да увезува природен гас, а 40% од електричната енергија доаѓа од странство. На 31 декември, Косово објави „забрана за производство на криптовалути низ целата територија“. Ситуацијата се влошува со фактот што повеќето крипто-рудари избираат да не плаќаат за електрична енергија, користејќи нелегални врски.

Иранските градови беа погодени од проблеми со електричната енергија во мај. Поради застојот на електраните, Техеран воведе четиримесечен мораториум на ископувањето биткоин и нови ограничувања од 28 декември. Според официјалните проценки, екстракцијата на криптовалути претставува 3-4% од вкупното оптоварување на мрежите за пренос на електрична енергија. Забраната ќе трае до средината на март.

До неодамна, едно од најатрактивните места за крипто-рударите беше Казахстан. Минатата есен, студија на Универзитетот во Кембриџ покажа дека земјата сочинува 22% од целокупното производство на криптовалути – кога фармите мигрираа овде од Кина, географската близина на земјата беше исто така важна.

Сепак, прекините на електричната енергија започнаа во Казахстан во средината на јули. Како резултат на тоа, властите воведоа режим во септември кој делумно ја ограничи употребата на електрична енергија од 50 регистрирани крипто-рудари. Два месеци подоцна, стапи на сила закон со кој се ограничи потрошувачката на енергија на секој нов крипто-рудар и се постави плафон на вкупната потрошувачка на енергија во индустријата.

Во Исланд, богат со евтина енергија од геотермални извори, крипто-рударите се натпреваруваат со производителите на алуминиум и центрите за податоци, а земјата веќе страда од прекини на електрична енергија. Како резултат на тоа, на 7 декември беше објавено дека нема да бидат исполнети барањата за снабдување со електрична енергија на нови крипто-фарми.

На 12 ноември во Шведска, претставниците на локалните власти испратија отворено писмо до регулаторите и барање до ЕУ да го забрани рударството низ Унијата. Нивниот главен аргумент е дека „зелената“ енергија не се троши на реалните сектори на економијата, што ја спречува „зелената револуција“ во ЕУ. Во писмото се наведува дека со електричната енергија што се користи за ископување на биткоин, просечен електричен автомобил може да помине 1,8 милиони километри.

Неколку дена по шведскиот манифест, некои норвешки функционери рекоа дека зелената енергија е тешко да се оправда со ископување биткоини – таа е потребна за производство на алуминиум и челичната индустрија.

Конечно, малата Абхазија, со население од околу 250.000, имаше 625 крипто-фарми во 2020 година. Истата година, екстракцијата на биткоини во земјата доведе до зголемување на потрошувачката на енергија за 20%, а во средината на ноември 2020 година започнаа прекини на струја во домовите и деловните субјекти. Владата официјално го забрани рударството – ситуацијата се искомплицира поради фактот што агенциите за спроведување на законот мораа буквално да упаднат во домовите на жителите, бидејќи тајните мини-фарми често се наоѓаат токму во кујните и спалните соби.

Во прашање е и рударството во САД. Во државите богати со енергија како Тексас и Кентаки, во периодите на шпиц во зима и лето, локалните енергетски мрежи покажаа дека не се дизајнирани да копаат криптовалути, а фармите веројатно нема да сакаат да престанат да работат во тоа време.

Според експертите од индустријата, проблемот со биткоинот и другите криптовалути е што нивното производство ја зголемува потрошувачката на енергија во време кога светот едноставно нема доволно енергетски капацитет за тоа.