Зошто шефот секогаш треба да зборува последен на состанок

139

Пред Џеф Безос да се повлече од функцијата извршен директор на Амазон во 2021 година, тој имаше практика да ги остави своите вработени да зборуваат први.

Сега, неговата девојка Лорен Санчез, основач на компанијата Black Ops Aviation во Санта Моника, Калифорнија, вели дека тоа е една од најважните деловни лекции што ги научила од него откако почнала да излегува со него пред неколку години.

„Да се ​​живее со Џеф е како секој ден да имате мастер клас. „Она за што тој навистина ме научи многу е менаџментот“, изјави неодамна Санчез, поранешен водител на „The View“ на ABC.

Зошто шефот да зборува последен?
Има причина зошто Безос мисли дека менаџерите секогаш треба да зборуваат последни на деловните состаноци.

„Одржувам многу состаноци и бев првата што зборува на состанокот, а Безос вели: Не, не, не.Ти си шефот. Шефот зборува последен. Нека зборуваат сите други, за да не ги поколеба вашето мислење“, додаде Санчез.

Во говорот во 2018 година, Безос рече дека преобликувањето на пристапот на неговата компанија кон состаноците е „веројатно најпаметната работа што тие некогаш ја направиле“ во Амазон, според CNBC.

Прво, Безос ги отстрани PowerPoint презентациите. Наместо тоа, секој состанок започнуваше со приближно 30 минути молчење, така што присутните можеа да прочитаат детален меморандум кој ги опфаќа планираните теми за дискусија. Потоа, вработените би ги понудиле своите размислувања за белешката пред Безос да го стори тоа за да се заштитат од подредените кои го имитираат неговото гледиште за да освојат поени.

Периодот на тивко читање создаде „контекс за што потоа ќе биде добра дискусија“, рече Безос.

Џеф Безос препорачува кратки состаноци
Слично на тоа, Безос препорачува самите состаноци да бидат што е можно пократки откако ќе заврши периодот на читање, помалку од еден час ако е можно.

Повеќекратните студии покажаа дека трошењето премногу време на состаноци, без разлика дали се работи за маратони долги часови или пократки спринтови, може да го зголеми нивото на стрес и да ве одвлече од вашата работа.

Фото: Facebook