Четири совети како да ја задржите работата за време на рецесија

32

Стравувањата од глобална рецесија растат.

Многу технолошки компании најавија планови за намалување на персоналот или замрзнување на вработувањата.

Од Apple и Meta, преку Microsoft и Netflix, технолошкиот сектор, кој полета за време на пандемијата, сега покажува знаци на забавување.

Вестите се доволно обесхрабрувачки за да предизвикаат тревога и да предизвикаат некои професионалци да се мачат да ги задржат своите работни места, вели Александар Володарски, извршен директор на Lemon.io, онлајн платформа за хонорарци.

Како сепак да ја осигурате вашата кариера од рецесија?

Диверзифицирајте ги вашите извори на приход

Не се потпирајте на еден начин да заработите пари. Ова е најлошата антикризна стратегија, вели Володарски.

Идеално, побарајте работа со скратено работно време – искористете ги своите вештини за да го подобрите вашето професионално портфолио и да имате повеќе изгледи за кариера. Имајќи приходи од различни места, дури и ако едно од нив не успее, нема да бидете невработени. Ќе имате време да реагирате, барајќи нова обврска.

Насочете се кон хонорарната економија

Пазарот на хонорарци продолжува да расте бидејќи се повеќе луѓе бараат флексибилност и слобода кога станува збор за работата.

Во 2021 година, овој тип на работа генерира 247 милијарди долари на американскиот пазар. Една година претходно овој показател изнесуваше 234 милијарди долари.

Барајте „предупредувања за проблеми“

Гледајте го пазарот и побарајте ги сигналите за некој проблем, пред да ви падне на глава од никаде, пишува CNBC.

На пример, шведската компанија за финтек технологија Klarna, која во 2021 година беше највредниот финтех еднорог, проценет на 46 милијарди долари, минатата недела објави дека планира да намали 10% од својата работна сила.

Володарски советува тројно да ги проверите компаниите во кои сакате да работите.

Инвестирајте во вашите вештини

Дури и во најпредизвикувачките времиња, постојат вештини кои се многу барани.

Секоја криза е можност, вели Володарски. Неговиот совет е да дознаете кои вештини се барани во моментов, да разговарате со службеник за човечки ресурси или со вашиот менаџер и заедно да дознаете како можете да станете повредна предност за компанијата.

Работодавците ги ценат и ги охрабруваат своите талентирани вработени кои сакаат да учат, додава тој.