Европската централна банка гледа опасност од инфлација

6

Европската централна банка гледа ризик инфлацијата во еврозоната да биде повисока од очекуваната, не само на краток рок, туку и на среден рок. Сепак, не се откажува од тезата дека ова е само привремен феномен. Ова може да се заклучи врз основа на се што може да се прочита од објавените записници од состанокот на ЕЦБ во јули.

Инфлацијата во земјите од еврозоната во просек изнесуваше 2,2 проценти минатиот месец, но ЕЦБ не се откажува од своите проекции за да може следната година да се врати на 1,5 проценти. Експертите од Европската централна банка веруваат дека сегашниот пораст на цените е последица на краткорочните ефекти како што се тесните грла во испораката, како и повторно воспоставување на повисока потрошувачка по долг период на затворање. Постои, како што веруваат, ефект од цените на нафтата, кои минатата година имаа екстремно ниски цени, па сега секое зголемување на цената изгледа екстремно големо.

Новите прогнози за трендовите на инфлација на Европската централна банка ќе бидат објавени на 9 септември. И иако многу економисти проценија дека токму тогаш ЕЦБ може да објави целосен прекин на програмата за откуп на обврзници (PEPP), која беше лансирана во времето на корона-кризата, се чини дека е помала веројатноста како се приближува денот на состанокот на ЕЦБ.

Програмата за купување обврзници PEPP вреди 1,85 трилиони евра и во моментов е ограничена до крајот на март 2022 година. Поради новите несигурности поврзани со ширењето на делта видот на коронавирусот низ Европа, тешко дека ќе се откаже наскоро. Оние што се запознаени со можностите во ЕЦБ, сепак, сугерираат можност за промена на сегашното темпо на купување обврзници.

Според главниот економист на ЕЦБ, Филип Лејн, водечкиот принцип при одлучувањето за судбината на програмата за PEPP ќе биде одржувањето поволни услови за финансирање. Ако, како што вели, ова може да се постигне со помал откуп, ќе се купат помалку обврзници.

„Но, бидејќи се покажа дека е важно да се зголемат набавките, ние ќе го сториме тоа“, рече Лен за Ројтерс, објави ЕЦБ на својот портал.

Во споредба со многу национални банки, Европската централна банка се уште е многу посветена на својата многу лабава монетарна политика. Во многу големи земји како што се Руската Федерација, Мексико или Бразил, централните банки ги зголемија каматните стапки. Некои земји од Европската унија го сторија истото. Централната банка на Канада го намали купувањето на обврзници уште во април оваа година.

Се претпоставува дека се што ќе се слушне денес и за време на викендот од претставниците на американската Банка на федерални резерви, на конференцијата Џексон Хол 2021 година, на истото место во Канзас Сити, е многу важно за одлуката на ЕЦБ за идните потези.

И неколку претставници на ФЕД веќе најавија можност за запирање на купувањето на обврзници. Планот на ФЕД и идните обврзници се очекува денеска да ги објави претседателот Џером Пауел. Некои набудувачи, како што објавија од Џексон Хол, ја гледаат конференцијата како потенцијално клучен момент кога Пауел би можел да навестува за можно намалување на месечните купувања на обврзници на ФЕД, кои го поддржаа пазарот за време на ковид-кризата, вредни околу 120 милијарди долари месечно.

Патем, пред почетокот на традиционалниот собир на американската централна банка во Џексон Хол, инвеститорите покажаа воздржаност. Главните берзански индекси во САД, но и во Европа, во четвртокот беа претежно стабилни.

Состаноците на централните банкари во Џексон Хол често знаеја дека се места за историски одлуки. Така, на пример, на конференција во овој мал град, Марио Драги, тогашниот шеф на Европската централна банка, во 2014 година објави дека наскоро ќе започне масовното купување на обврзници. Минатата година, на виртуелен состанок на Џексон Хол, шефот на Федералните резерви на САД, Пауел, ја запозна јавноста со новата стратегија на Централната банка на САД.

За разлика од претходните години, на конференцијата нема да присуствуваат водечки претставници на Европската централна банка. Собирот е ограничен само на претставници на Америка.