Како една компанија го освои глобалниот пазар на NFT?

22

Незаменливите токени, познати како NFT, постепено го освојуваат светот на уметноста.

А во центарот на овој пазар со глобален промет од 17 милијарди долари е компанијата OpenSea, пишува CNBC.

Тоа е еквивалент на Amazon на NFT пазарот, кој им овозможува на луѓето лесно да креираат, продаваат и купуваат уникатни токени кои потврдуваат сопственост на различни дигитални средства.

OpenSea е водечка платформа за тргување NFT со повеќе од 1,5 милиони активни корисници, според консултантската компанија Dune Analytics.

Оваа година, јануари беше најпрометниот месец за OpenSea досега. Забележа месечен обем на трговија од скоро 5 милијарди долари, надминувајќи го претходниот врв во август 2021 година.

Сепак, заедно со експлозивниот раст, платформата се соочува со голем број предизвици, вклучително и поплаки на потрошувачите поврзани со измама и плагијат.

Според Chainalysis, криминалот поврзан со крипто-средства порасна за скоро 79% во 2021 година.

„Имаме приоритет на довербата и безбедноста на сите луѓе во OpenSea и работиме напорно за да се осигураме дека креаторите, купувачите и продавачите се чувствуваат поддржани од нашите политики, алатки и услуги“, се вели во официјалното соопштение на OpenSea, цитирано од CNBC.

Од почетокот на април, прометот на OpenSea достигна речиси 1,5 милијарди долари. Засега, тој останува под 2,48 милијарди долари во трансакции регистрирани во март, но доколку продолжи трендот на пораст, оваа граница може да биде надмината.

OpenSea е основана во 2017 година од софтверските инженери Алекс Атала и Девин Финзер, кои беа инспирирани од блокчејн играта CryptoKitties. Тие гледаат потенцијал во незаменливите токени и можноста за вистинска сопственост на дигитални средства.

Дигиталните уметници и креаторите на содржини можат да ја користат платформата OpenSea за да копираат NFT, да создаваат сопствени пазари и NFT колекции, да ги проценат нивните токени и да организираат аукции за да ги продаваат.

Пазарот OpenSea не е доверлив, што значи дека ниту една од страните нема контрола врз трансакциите на платформата. Наместо тоа, тие се спроведуваат со само-извршување паметни договори кои гарантираат фер трговија.

OpenSea е пазар од типот „peer-to-peer“, што значи дека работи без посредник помеѓу купувачот и продавачот. Сепак, платформата зема провизија од 2,5% од секоја трансакција.